Consiliul Tineretului din România (CTR) militează de câțiva ani pentru constituirea Fondului destinat activităților de tineret că către consiliile județene și consiliile locale ale municipiilor reședință de județ. Astfel, atât în acest an, cât și anul trecut, CTR s-a adresat consiliilor județene și consiliilor locale ale municipiilor reședință de județ cu solicitarea de a constitui în cadrul bugetului propriu Fondul destinat activităților de tineret.
Așadar, ca urmare a demersurilor întreprinse de CTR, în acest an:
- 20 din 41 de consilii județene au constituit Fondul destinat activităților de tineret în conformitate cu art. 28 din L350/2006, comparativ cu doar 12 din 41 în anul 2021;
- 31 din 41 de consilii locale ale municipiilor reședință de județ, inclusiv Consiliul General al Municipiului București, au constituit Fondul destinat activităților de tineret în conformitate cu art. 28 din L350/2006, comparativ cu doar 19 din 41 în anul 2021.
În plus, demersurile CTR au generat o creștere totală a finanțării sectorului de tineret din România de aproximativ 6,8 milioane de lei, prin constituirea sau majorarea Fondului destinat activităților de tineret de către consiliile județene și locale, mai exact:
- o creștere de 3,4 milioane de lei, cu aproximativ 25%, în cazul Fondurilor destinate activităților de tineret constituite de către consiliile locale ale municipiilor reședință de județ;
- o creștere de 3,4 milioane de lei, cu aproximativ 164%, în cazul Fondurilor destinate activităților de tineret constituite de către consiliile județene.
Cu toate acestea, în continuare există o serie de administrații publice locale care se încăpățânează să nu investească în sectorul de tineret de la nivel local și să nu constituie Fondul destinat activităților de tineret. Ca răspuns la aceste (in)acțiuni în detrimentul tinerilor din România, în perioada următoare, CTR va:
- publica o „listă neagră” cu consiliile județene și consiliile locale care încă refuză să constituie Fondul destinat activităților de tineret;
- insista în continuare ca Fondul destinat activităților de tineret să fie inclus în cadrul bugetelor proprii ale autorităților administrației publice locale menționate anterior;
- lansa o analiză mai detaliată cu privire la finanțarea sectorului de tineret din România, de la nivelul central, până la nivel local, pentru a afla cât investește statul român în tinerii săi.
Pentru a afla mai multe detalii despre rezultatele preliminarea ale acestui demers CTR, vă invităm să consultați acest articol publicat de CTR și să urmăriți canalele de comunicare CTR (Facebook, Instagram, ctr.ro) pentru a fi la curent cu toate evoluțiile acestuia și nu numai.