EXPOZIȚIE: In Memoriam GABRIEL FLOREA – pictor de biserici, în 5 aprilie, la Reduta

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională, în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov vă invită la vernisajul Expoziției ,,In Memoriam Gabriel Florea – pictor de biserici” în data de 5 aprilie 2023, la ora 13.00 în foaierul Centrului Cultural Reduta.

Expoziția va fi deschisă în perioada 3 – 25 aprilie 2023. Expoziția prezintă o colecție de icoane frescă în stil bisericesc realizate de iconarul Gabriel Florea în anul 2021.

Gabriel Florea a fost pictor de biserici brașovean, plecat prematur dintre noi, la nici 47 de ani. A lăsat în urmă multe lucrări bisericești, icoane, fresce, picturi, grafică. Acesta s-a născut în anul 1975, în orașul Brașov. A  copilărit în cartierul Steagu și a urmat un liceu industrial la Uzina 2, în perioada 1990-1994. Timp de 7 ani, a lucrat în această uzină, ca mecanic în turnătorie. Din anul 1993, Gabriel Florea a fost membru al clubului de science-fiction Antares.

Citeste și:  Declarație comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

A activat ca grafician SF. A participat la diferite expoziții, fiind prezent de-a lungul anilor în tabăra Sf Atlantykron, Quasar, la Iași, Buzău, Jibou etc. Grafica sa a fost publicată în Almanahul Anticipația, în revista Anticipația și în revista String. În aceasta viață, și-a căutat mereu răspunsurile la întrebările existențiale și despre Dumnezeu, frecventând biserica și cercurile de credincioși.

În 2002, a luat drumul pribegiei prin țară, ca ucenic într-o echipă de pictori bisericești, sub oblăduirea unui maestru pictor din Gura Humorului. Alături de această echipă a petrecut pe șantierele de pictură a peste 20 de biserici și catedrale din Bucovina, Ardeal și Moldova. A făcut anii de ucenicie și stagiatură la școala de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Citeste și:  Soluții pentru fluidizarea traficului dintre Sânpetru și Brașov

În 2008, a absolvit examenul de pictură bisericească, și a devenit pictor autorizat. Din 2012 până la finalul vietii (noiembrie 2022) a dus aproape de final, pictarea a două biserici din zona Buzăului. A urmat Facultatea de Teologie București, secția Artă Sacră. Si-a dorit sa picteze biserici până la sfârșitul vieții. Pentru Gabriel Florea pictura bisericească a fost dragoste la prima vedere. A considerat că pictura bisericească l-a ales. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2002, când a intrat într-o biserică din Brașov și care era în plin șantier de pictură. Moment în care toată structura lui lăuntrică a suferit modificări majore. A fost dragoste la prima vedere. Dumnezeu i-a oferit șansa să îmbine credința cu talentul practicând această profesie. Cumva a fost pescuit din vâltoarea mării și azvârlit pe puntea unei corăbii. S-a simtit mereu ca un descoperitor. Între perete și pensulă stau culorile ce vor da viață la ceea ce urma să descopăre. Este ceea ce Gabriel povestea cunoscutilor lui.

Citeste și:  Traseu deviat pentru autobuzele ce deservesc liniile A1, 24 și 28

,,Noi dăm doar praful la o parte de pe Creație, la timpul potrivit’’, spunea Gabriel Florea.
Fresca a fost spre finalul vietii, frontul principal de activitate. Locul său a fost pe schelă, iar viața sa a fost mereu legata de schela, pentru totdeauna. A considerat că orice om care îl caută pe Dumnezeu, negreșit are și o experiență duhovnicească. Cel puțin. Iar aceste experiențe sunt personale și de taină. Și bineînțeles că ele schimbă vieți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.