Brașovenii pot fi fericiți, deoarece au în oraș una dintre cele mai vechi școli de formare profesională pentru terapeuți, dar și o Clinică de Recuperare Medicală ce poartă același nume: CORPORE VITAL.
Acesta este un centru de recuperare, masaj, reflexoterapie și nu numai, în care medicina tradițională și știința modernă (bioinformatica, bioenergia și neurologia) se completează reciproc. Atmosfera relaxantă, personalul prietenos și foarte bine pregătit, reușesc să se adapteze individualității fiecarui pacient, pentru a-l încuraja pe acesta să privească încrezător spre viitor.
Școala de formare profesională împlinește 22 de ani! Prof. Corneliu Cîrstea a format până în 2018 foarte mulți cursanți și terapeuți de seamă. Începând din 2018, Radu Drăgan, specialist în domeniu, a preluat Școala de formare profesională în masaj și terapii complementare CORPORE VITAL și a reușit să o aducă la cele mai înalte standarde, datorită profesioniștilor care activează acolo.
Clinica de Recuperare Medicală care s-a format ulterior și care poartă cu mândrie același nume CORPORE VITAL, a fost ambiția unui singur om: Radu Drăgan. Acest proiect a luat naștere în momentul în care a conștientizat că poate ajuta mai mulți pacienți ce au nevoie de recuperare medicală, el fiind foarte solicitat la momentul acela, la cabinetul în care activa pe atunci.
Radu Drăgan a deschis Clinica Medicală CORPORE VITAL în 2021 pe 1 mai, iar în acest an, s-a relocat într-un spațiu mai mare și mult mai aproape de majoritatea brașovenilor, într-o locație cu poziționare centrală, foarte aproape de Centrul Civic, mai exact în spatele Pieței Dacia, pe strada Prahova nr. 30.
Formator, Specialist in Masaj, Kinetoterapie, Electroterapie și Recuperare medicală, Fondator al Clinicii CORPORE VITAL, Radu își petrece fiecare zi aproape de pacienții și de elevii de la Școala de Masaj, din dorința de a testa noi metode terapeutice și de a găsi cea mai bună soluție pentru fiecare pacient în parte.
Iată ce ne-a declarat, într-un scurt interviu, specialistul Radu Drăgan despre CORPORE VITAL:
Dragoș Popa: Cui se adresează Clinica de Recuperare Medicală CORPORE VITAL?
Radu Drăgan: Clinica se adresează tuturor pacienților care au suferit un traumatism și au nevoie de recuperare, tuturor celor care au avut diverse fracturi și au nevoie să revină la forma și mobilitatea pe care o aveau înainte de traumatism, dar și pacienților cu afecțiuni neurologice, iar aici mă refer la accidente vasculare cerebrale, paraplegii, tetraplegii sau diverse patologii ale sistemului nervos central, dar și periferic.
Suntem terapeuți ai durerii și încercăm să aflăm prin evaluare, anamneză și diverse teste musculoscheleto-funcționale, cauza durerii. Doar așa reușim să aplicăm procedurile de recuperare benefice fiecărui pacient în parte.
Domnul doctor Perja Daniel, specializat în medicină fizică și de recuperare, face consultații în cadrul clinicii noastre și întocmește planul de recuperare. Totodată, aici avem specialiști în recuperare pediatrică, așa că cei mici care au nevoie de dezvoltare musculară corectă, de reposturare, datorită diverselor afecțiuni ale coloanei vertebrale, își pot găsi remediul. Având școala de formare profesională ce formează tehnicieni terapeuți maseuri bineînțeles că partea de masaj din cadrul Clinicii CORPORE VITAL este foarte diversificată. La noi puteți găsi masaje de relaxare neuro sedative, masaje terapeutice, masaj sportiv de decontracturare musculară, masaj anticelulitic, terapii manuale ortopedice, dar și masaje de relaxare cu roci vulcanice, caping, dar și terapii asiatice, masaj tailandez, Shiatsu și Yumeiho.
Salina artificială din cadrul clinicii medicale poate influența starea de bine și ajută la recuperarea capacității respiratorii a pacienților ce suferă de complicații ale aparatului respirator. Salina este este formată din 7 tone de blocuri de sare din salina Praid.
Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă brașovenii la Clinica CORPORE VITAL?
Principalele probleme sunt afecțiunile locomotorii datorate diferitelor traumatisme, deviații ale coloanei vertebrale sau ale membrelor inferioare. Totodată, durerile provocate de diverse posturi pe care le adoptă în timpul activităților zilnice sunt o cauză destul de întâlnită la pacienții noștri. Mulți dintre pacienții care au înțeles cât de benefic este masajul pentru starea lor generală de bine, vin săptămânal la o ședință de profilaxie. Vor să prevină eventualele dureri și au decis că prin masaj și chiar prin kinetoterapie și gimnastică medicală, reușesc să-și mențină tonusul muscular, mobilitatea articulațiilor și evită durerile. Întâlnim și diferite cazuri de pacienți cu afecțiuni neurologice, dar în principal predomină accidentul vascular cerebral.
Cu ce categorie de pacienți este mai ușor să lucrați?
Nu există o categorie anume. Datoria fiecărui terapeut este să îi înțeleagă pe fiecare în parte și să se adapteze nevoilor fiecărui pacient. Terapia este individuală si personalizată. Chiar dacă pacientul este același, ne adaptăm de fiecare dată la momentul și la starea pe care o are pacientul pentru eficiență și pentru o îmbunătățire a stării generale de bine a pacientului.
Care sunt pașii pe care îi urmează un pacient în cadrul procesului de recuperare?
În primul rând, trebuie să aibă un diagnostic de la medicul specialist. Al doilea pas este să vină la medicul de specialitate în medicină fizică și de recuperare, pentru un consult – evaluare și întocmirea planului de recuperare. Al treilea pas este preluarea de către un terapeut specialist fiziokinetoterapeut și aplicarea planului de recuperare, unde fiecare fizioterapeut își aduce aportul în funcție de nevoile pacientului.
Care sunt costurile estimative pentru astfel de intervenții?
Este imposibil să vă spun un cost estimativ, deoarece fiecare afecțiune necesită o altfel de abordare și proceduri unice. Vă pot spune doar despre consultul medicului specialist din cadrul clinicii care este de 200 de lei, iar după întocmirea planului de recuperare, în funcție de câte proceduri i se aplică pacientului, costul final poate varia între 500 de lei pentru 10 proceduri și poate ajunge până la 3000 de lei.
În diverse medii, oamenilor li se recomandă „Terapia alternativă”. Care sunt mai exact aceste Terapii alternative? Oferiți și astfel de servicii?
Vă pot spune că în cadrul clinicii noastre suntem specializați pe reflexoterapia podologică și palmară. Ea este una din aceste terapii alternative. Totodată, terapiile energetice fac parte din aceste terapii alternative, dar și terapiile cu uleiuri esențiale. Putem aminti fitoterapia, meditația prin diferite forme de yoga. Este foarte important să lucrăm ca o echipă interdisciplinară și aici amintim colaborări cu medici nutriționiști, psihologi și psihiatri, pentru a reuși să tratăm pacientul holistic.
Cât despre Școala CORPORE VITAL, înțeleg că este un proiect la fel de benefic pentru comunitate, iar aceasta vine în sprijinul celor care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu. Care sunt avantajele celor care aleg să urmeze cursurile școlii? Ce specializare pot obține cursanții?
Avantajele celor care decid să urmeze cursurile Scoli de formare profesională CORPORE VITAL, pot obține calificarea de Maseur ce cuprinde trei module. Primul modul este masajul de relaxare și întreținere, unde învață masajul neuro sedativ de relaxare, anticelulitic și decontracturant. Al doilea modul este reflexoterapia podologică și palmară, unde învață toate punctele reflexogene de la nivelul piciorului și a mâinii, meridianele energetice și legătura între punctele reflexogene și sisteme sau organele corpului nostru. Modulul numărul 3 îi pregătește în masajul terapeutic, iar aici vorbim despre diferitele forme de afecțiuni musculoscheletale de scăderea durerii cauzate de afecțiuni musculoscheletale și redobândirea tonusului muscular. La sfârșitul fiecărui modul, cursanții trebuie să susțină un examen atât teoretic, cât și practic, iar în urma acestui examen li se eliberează o diplomă acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii.
Cum se desfășoară aceste cursuri de formare profesională și care sunt costurile?
Cursurile se desfășoară la sediul Scolii, în cadrul Clinicii de Recuperare Medicală CORPORE VITAL pe Str. Prahova 30, în spatele Pieței Dacia. Pentru fiecare modul în parte oferim suport de curs pentru partea teoretică, dar 90% din curs este practic. Fiind o profesie practică, insistăm să exerseze cât mai mult manevrele de masaj. Modulul 1 și modulul 2 au durată de câte opt săptămâni, iar modulul 3 are o durată de 14 săptămâni. Astfel, în aproximativ opt luni de zile, oricine are minim 12 clase poate participa la cursul de maseur și poate dobândi cunoștințele necesare pentru o reconversie profesională sau doar pentru a îi ajuta pe cei din jurul lor, familie, prieteni etc. Cursul de calificare Maseur ce cuprinde aceste trei module și examenul de final pentru calificarea de maseur costă 4850 de lei. Primele două module câte 1500 de lei, iar cel de al treilea 2200 de lei. 450 de lei este examenul final pentru calificarea de Maseur. Cine decide să facă toate cele trei module și să susțină al patrulea examen de calificare are reducere 15% și așa se ajunge la suma menționată mai sus.
Care sunt planurile dumneavoastră pe termen lung în ceea ce privește CORPORE VITAL? Ce v-ați propus să realizați în următorii ani?
Planul pe care îl urmez este creat deja de câțiva ani buni. Vreau să menținem calitatea serviciilor cu care i-am obișnuit pe pacienții noștri și chiar să o îmbunătățim acolo unde este cazul. În continuare îmi doresc să facem educație terapeutică prin care pacienții să înțeleagă cât de importantă este gimnastica, exercițiul fizic, dar și alimentația, pentru obținerea stării generale de bine. Cât despre viitorul Școlii de formare profesională CORPORE VITAL îmi doresc să pot instrui și pregăti cât mai mulți terapeuți aplecați spre empatie, înțelegere față de pacient și un grad ridicat de profesionalism.
Mai multe informații, precum și date de contact găsiți pe site-urile de prezentare:
Școala de masaj CORPORE VITAL – www.corporevital.ro
Clinica de Recuperare Medicală CORPORE VITAL – www.recuperaresimasaj.com