Municipalitatea a anunțat care sunt proiectele din domeniul protejării mediului care au obținut fonduri de la bugetul local, prin ghidul dedicat finanțării organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice. Toate proiectele aprobate includ cel puțin o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, respectiv 4 – 10 septembrie 2023. Valoarea totală a celor 6 proiecte care au obținut finanțare de la Primăria Brașov este de 560.331,02 lei.
„Anul acesta avem șase proiecte de mediu câștigătoare, care vin să completeze programele municipalității în acest domeniu. Mă bucur, pentru că brașovenii vor beneficia de o diversitate mare de acțiuni și activități care au rolul să facă din orașul nostru un oraș mai prietenos cu mediul, dar și cu cetățenii săi. Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul va aduce beneficii fiecăruia dintre noi. Fie că vorbim de certificarea primului traseu de drumeție ,,Best of Europe”, de competițiile între unitățile de învățământ sau cele între cafenele și restaurante pentru colectarea selectivă a PET-urilor, de trainingurile pentru accesarea de fonduri nerambursabile pe proiecte de mediu, cum este «Casa verde», de crearea unor poteci tematice, de ateliere demonstrative privind managementul separat al deșeurilor sau plantarea de arbuști, toate își aduc contribuția spre a transforma Brașovul în capitala verde a României și, de ce nu, a Europei”, a declarat primarul Allen Coliban.
Ariile tematice pentru care Municipalitatea a alocat în acest an finanțare sunt: „Mobilitate și transport alternativ“, „Managementul deșeurilor“, „Spații verzi și reconversie urbană“, „Calitatea aerului“ și „Energie regenerabilă“.
Proiectele câștigătoare sunt:
1. Poteca Tematică: „Cărarile Naturale ale Cetățuii”, al Asociației Carpaterra. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 100.000 de lei.
Scopul proiectul este conectarea brașovenilor dar și a vizitatorilor la natură și la cetățuie printr-un traseu tematic interactiv. De asemenea, proiectul propune către școli un traseu tematic cu 3 puncte de interes pe tema biodiversității din inima orașului, traseu ce poate fi inclus în programul „Săptămâna Verde“ pentru școli. Proiectul propune amenajarea unor puncte interactive despre natură pe înțelesul publicului larg pe cărările din zona Cetățuiei, deja existente. Acțiunile vor fi realizate prin interventii noninvazive, panouri și puncte interactive și săgeți din lemn, spații de relaxare și belvedere, toate pe structuri fără beton. Traseul va fi amenajat în prima parte a proiectului urmând a fi inaugurat în cadrul FOV printr-un eveniment în aer liber ce va cuprinde un recital al artiștilor filarmonicii reuniți într-un cvartet, o dezbatere publică cu experți în protecția mediului și un tur ghidat al traseului.
2. Iubește verdele!, al Asociației Kastel. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.300 de lei. Scopul proiectul este promovarea și încurajarea celor „3R” – reduce, reutilizează, reciclează deșeurile. Acest obiectiv se va realiza prin organizarea unor competiții ecologice între unitățile de învățământ, dar și între restaurantele și cafenele din Brașov, organizarea unor ateliere de creație din materiale reciclabile și a unei vânători de comori ecologice, ,,EcoHunt”. Câștigătorii acestor competiții vor fi premiați.
3. Educație și activism pentru natura urbană a Brașovului, al Propark – Fundația pentru arii protejate. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.470 de lei. Scopul proiectului este de a implica brașovenii în acțiuni de protecția mediului, în special în ceea ce privește managementul spațiilor verzi urbane. Activități:
- Organizarea, în perioada Forumului Orașelor Verzi (FOV) 2023, a unor activități de educație ecologică ce vor urmări stimularea publicului țintă în 3 pași: Cunoaște, iubește, acționează!
- Îmbunătățirea condițiilor de mediu pentru biodiversitatea urbană prin plantarea de arbuști. Activitatea este realizată de cetățenii participanți la FOV
- Finisarea amenajărilor horticole realizate ca urmare a plantărilor din perioada FOV.
Derularea unei campanii de comunicare în social media pentru promovarea acțiunilor de activare în perioada FOV și a acțiunilor de finisare a amenajărilor de după FOV.
4. Consolid8 Talks, al Asociației Centrul pentru Dezvoltare Durabilă. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 99.261,02 lei. Scopul Consolid8 Talks este de a educa cetățenii din Brașov și nu numai cu privire la efectele schimbărilor climatice, de a-i informa despre modele de bună practică, resurse și surse de finanțare pentru tranziția verde și importanța adoptării de comportamente sustenabile pentru crearea de comunități și orașe verzi. În cadrul acestui proiect, ACSD va organiza și un workshop dedicat finanțărilor verzi din fonduri publice naționale, fonduri structurale și accesare de finanțări direct de la Comisa Europeană. Workshop-ul este dedicat atât publicului larg, care vrea să afle despre metode alternative de încălzire și generare de energie pentru locuințe prin programe precum Casa Verde sau programe de cercetare pentru persoane fizice, cât și pentru entități juridice de drept public sau privat, incluzând aici antreprenori, reprezentanți ai mediului de afaceri, unități administrativ-teritoriale, instituții publice și ONG-uri.
5. Mobilitate lentă – drumeție Best of Europe la Brașov, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 62.300 de lei. Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea potențialului de drumeție de pe teritoriul municipiului Brașov prin amenajarea unui traseu conform standardelor Asociației Europene de Drumeție, care iau în calcul mai multe criterii: calea de mers, locurile de odihnă, marcajele etc., astfel încât acest traseu să fie certificat la cel mai înalt nivel – Best of Europe.
6. Adevăr sau reciclare, al Fundației The Institute. Valoarea cofinanțării de la Primăria Brașov este de 100.000 de lei.
Fundația The Institute va organiza o campanie de conștientizare adresată elevilor din Brașov, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, pe tema managementului deșeurilor. Scopul campaniei este de a crește gradul de informare și de educare a elevilor pe tema menționată și de a schimba comportamentului acestora în ce privește colectarea separată. Premisa de la care pleacă organizatorii este că tinerii răspund mai bine unor teme serioase, dacă acestea sunt adresate într-o manieră ludică. În cadrul programului Armata Selectării Atente a Plasticului, fundația a dezvoltat un joc pe tema managementului deșeurilor (împreună cu Alex Zamfir), ce va fi utilizat ca resursă în proiectul de față. În cadrul proiectului se vor desfășura mai multe activități: organizarea în perioada FOV 2023 a 4 ateliere demonstrative, la care vor avea acces 120 de tineri (16-18 ani) din oraș, cu scopul ca sub pretextul jocului «Adevăr sau Reciclare», participanții să dobândească noțiuni importante legate de tema proiectului; transmiterea către toate școlile din Brașov a unui kit educațional pentru cadrele didactice, „Adevăr sau Reciclare“; o campanie de comunicare în social media, de educare a publicul larg pe tema managementului deșeurilor și promovare a rezultatelor proiectului, inclusiv prin intermediul unor materiale video de tip testimonial.