Emisiunea de mărci poştale ”Bujorul, floarea naţională a României” – disponibilă și în magazinul Romfilatelia din Brașov

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 19 mai 2023, emisiunea de mărci poștale „Bujorul, floarea națională a României”, o temă de interes pentru colecționari dar și din dorința de a promova simbolul floral al țării în categoria elementelor de identitate națională.

Aproape că nu există parc sau grădină din România în care să nu întâlnim cel puțin cel puțin o tufă de bujor, puține fiind speciile care se mai pot „lăuda” cu o asemenea performanță. Bujorul constituie emblema florală a României care, în urma inițiativei Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la data de 26 octombrie 2022 a devenit Legea nr. 285/2022, prin care floarea de bujor a fost declarată oficial floarea națională a României.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Bujor (Paeonia officinalis L. subsp. Officinalis) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei. Este o specie originară din centrul, sudul și vestul Europei.

Bujor (Paeonia triternata Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 Lei. Frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente mai late, segmentele subrotunde, cu marginea ondulată, flori roz cu stamine galbene.

Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 Lei. Este o plantă ocrotită de lege: nu trebuie distrusă sau colecționată.

Bujorul comun sau erbaceu (Paeonia lactiflora Pall., sinonim P. albiflora Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 Lei, este originar din China și are sute de cultivaruri.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia L.) ilustrat pe colița nedantelată a emisiunii având timbrul cu valoarea nominală de 34 Lei. Specia este cunoscută și sub denumirea bujor cu „frunze de ferigă”. Planta a fost descrisă prima dată de botanistul suedez Carl Linné.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.