Ziua Eroilor, sărbătorită astăzi la Brașov

Primarul Allen Coliban și viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu au participat astăzi, alături de celelalte oficialități locale, la ceremoniile religioase și militare prilejuite de Ziua Eroilor, depunând coroane de flori la monumentele din Piața Unirii, Cimitirul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Bartolomeu și Cimitirul Militar Șprenghi.

„De ziua Înălțării Domnului, se cuvine să cinstim memoria celor care au pus mai presus decât viața proprie interesul public, libertatea noastră, a tuturor și România ca stat independent și suveran. Le mulțumim tuturor, deopotrivă militari aflați în serviciul public, dar și civili, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru România, pentru a avea o țară liberă și pentru a fi liberi astăzi, în secolul XXI”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Ideea a fi onorați toți cei care au căzut pe câmpul de luptă, prin îngrijirea mormintelor și întreținerea operelor comemorative de război dedicate acestora, a apărut pentru prima dată în Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 între beligeranții Primului Război Mondial.

România a devenit primul stat care a consfințit comemorarea eroilor străini alături de cei naționali. Prin Decretul-lege din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării, o decizie similară fiind luată, în același an, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Revoluția din 1989, s-a reînnodat tradiția întemeiată în 1920, astfel că de Înălțare le arătăm recunoștință pentru sacrificiul suprem tuturor celor căzuți în luptă pentru idealuri și pentru un destin mai bun al urmașilor lor. Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1920 a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.