Un nou test de sânge ar putea să detecteze mai multe tipuri de cancer

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cancer Dana-Farberau conceput un test de sange capabil sa detecteze si sa localizeze peste 20 de tipuri de cancer cu grad ridicat de precizie. Testul a detectat modele de metilare asociate cu cancerul din ADN-ul liber circulant din sange. 

Un nou test de sange, care inca este in proces de dezvoltare, ar putea fi capabil sa depisteze numeroase tipuri de cancer, totul cu un grad ridicat de precizie. Specialistii de la Institutul de Cancer Dana-Farber au prezentat rezultatele la Congresul Societatii Europene pentru Oncologie Medicala. 

Testul utilizeaza tehnologia de secventiere pentru metilarea ADN-ului, astfel incat sa observe schimbarile pe termen lung ale activitatii genelor, ce pot sa fie active sau inactive. 

Testul a fost facut pe 3600 de probe de sange. Unele proveneau de la pacienti diagnosticati deja cu cancer, iar altele de la persoane care nu erau diagnosticate in momentul colectarii sangelui. Testul a interceptat corect semnalele cancerului din probele de sange si a identificat corect tesutulin care a inceput cancerul sa se dezvolte. 

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Atat specificitatea testului, cat si capacitatea sa de a identifica organul sau tesutul de origine, au fost foarte ridicate. 

Testul cauta ADN, celulele canceroase varsandu-se in fluxul sanguin atunci cand mor. Spre deosebire de biopsiile lichide, care detecteaza mutatii genetice sau alte modificari legate de cancer in ADN, tehnologia testului actual se axeaza pe modificari ale ADN-ului cunoscute sub numele de grupuri de metil. 

Grupele de metil sunt unitati chimice care pot fi atasate ADN-ului, printr-un proces numit metilare, pentru a controla ce gene sunt active si ce gene sunt inactive. Modelele anormale de metilare se dovedesc a fi, in multe cazuri, nu numai indicatori pentru cancer in general, ci si pentru tipul de cancer. 

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

”Lucrarile noastre anterioare au indicat ca analizele bazate pe metilare sunt peste abordarile traditionale de secventiere a ADN-ului pentru detectarea mai multor forme de cancer, pe baza probelor de sange. Rezultatele noi demonstreaza ca aceste analize sunt un mod mult mai bun de depistare a persoanelor cu cancer”, spune Geoffrey Oxnard, autorul principal al studiului. 

In cadrul studiului, specialistii au analizat ADN fara celule (ADN care a intrat in fluxul sanguin cand celulele au murit) din 3583 de probe de sange, dintre care 1530 de la pacientidiagnosticati cu cancer si 2053 de la persoane fara cancer. 

Probele au cuprins peste 20 de tipuri de cancer, inclusiv cancer de san triplu negativ, cancer colorectal, esofagian, de vezica biliara, gastric, la cap, gat, cancer pulmonar, leucemie limfoida, mielom multiplu, cancer ovarian si pancreatic. 

Specificitatea generala a fost de 99,4%, ceea ce inseamna ca doar 0,6% dintre rezultate au indicat eronat prezenta cancerului. Sensibilitatea testului pentru detectarea unui anumit tip de cancer specific, cu mortalitate ridicata, a fost de 76%, in randul pacientilor diagnosticati deja cu cancer. Tot in cadrul acestui grup, sensibilitatea a fost de 32% pentru pacientii cu cancer in stadiul I, 76% pentru pacientii cu cancer in stadiul II, 85% pentru pacientii cu cancer in stadiul III si 93% pentru pacientii cu cancer in stadiul IV. 

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Sensibilitatea la toate tipurile de cancer a fost de 55%, cu cresteri similare in detectarea pe etape. De asemenea, 97% dintre pacienti au oferit tesut de origine, iar testul a identificat corect organul sau tesutul in 89% dintre cazuri. 

Detectarea precoce a cancerului este foarte importanta, fiind singura cale prin care tot mai multi pacienti ar putea sa beneficieze de tratament mai repede, astfel incat cancerul sa fie eliminat cat mai eficient. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.