Reprezentanții Iceberg+ și ai Primăriei Brașov, parteneri în cadrul proiectului TourINN Act, au invitat, astăzi, IMM-urilor din turism să aplice pentru finanțare nerambursabilă destinată implementării de soluții digitale inovative. Apelul se adresează unităților de cazare și tour-operatorilor și este valabil până în 15 iulie. Valoarea maximă a grantului este de 10.000 de euro, sub formă de vouchere de inovare. Valoarea totală a fondurilor alocate acestor finanțări este de 600.000 de euro, proiectul fiind finanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și Întreprinderi Mici și Mijlocii (EISMEA).
„TourINN-Act este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul COSME, devenit între timp EISMEA, care este implementat de un număr de șase parteneri din cinci țări. Este coordonat de Iceberg +, o companie de consultanță și tehnologie din Brașov, și avem parteneri din Grecia, Cipru, Spania, Italia, precum și Primăria Brașov. După ce am făcut foarte multă cercetare cu firme din turism din cele cinci țări, am lansat un apel deschis din care am selecționat peste 40 de furnizori de soluții inovative, atât tehnologice, cât și sustenabile pentru mediu. După care, acum, am lansat un apel deschis pentru IMM-uri din turism din cele cinci țări, pe care le vom finanța cu un total de 600.000 de euro, respectiv vouchere de inovare de câte 10.000 de euro pentru fiecare companie care câștigă o finanțare, pentru a implementa soluții digitale inovative și sustenabile din catalogul nostru de soluții, în speranța de a crește atât gradul de alfabetizare digitală, de utilizare a tehnologiilor digitale în turism, cât și de reziliență și sustenabilitate a acestora. Avem un catalog de servicii care se întind pe o gamă foarte largă. Dacă vreți, sunt de la servicii de PR și marketing până la tehnologii digitale avansate de tip cloud computing sau inteligență artificială, brățări pentru geolocalizarea turiștilor, pentru a le îmbunătăți experiențele, inclusiv o schemă de grant-uri pentru panouri solare. Adică avem o paletă foarte, foarte largă de soluții. Avem peste 90 de soluții adresate exclusiv IMM-urilor din turism, pe care acestea le pot cumpăra cu voucherele de inovare pe care noi le punem la dispoziția lor printr-un mecanism competitiv de finanțare. La nivel de consorțiu cu totul avem un indicator de performanță de a finanța minim 60 de companii. În România, în acest fel, vor fi minim 12 companii finanțate. Noi sperăm să finanțăm sincer undeva în jur de 15-18 și, având în vedere că Primăria Brașov ne sprijină foarte mult cu diseminarea, sperăm să fie din Brașov cât mai multe dintre acestea”, a precizat Zaki Mihlem – managerul proiectului Tourinn-Act.
Implicarea Primăriei Brașov în acest proiect, conform primarului Allen Coliban, are ca scop sprijinirea turismului, având în vedere că aceasta este una dintre cele mai importante ramuri economice locale.
„Cred ca este necesar să ne implicam în sprijinirea companiilor mici si mijlocii, cred că este nevoie să acceleram digitalizarea, atât în mediul privat, cât și cel din business, și mă bucur că în ultimii ani relația municipalității cu mediul de business este din ce în ce mai strânsă. Chiar dacă în acest proiect îi sprijinim pe cei care activează în domeniul hotelier și pe tour-operatori, sper ca odată cu funcționarea Organizației de Management al Destinației Brașov – o asociere între primărie și cele mai importante organizații patronale din turism, care acum este în faza de avizare la Ministerul Turismului – să reușim să finanțăm și alte activități din domeniul turistic, a precizat primarul Allen Coliban, în cadrul conferinței de presă.
IMM-urile eligibile pot aplica, până în data de 15 iulie, ora 18.00 (ora României) pe platforma dedicată: http://platform.tourinnact.eu Prin această platformă, aplicanții vor interacționa cu toți cei 46 de furnizori, pentru a identifica cea mai bună soluție pentru ei. Procesul de compatibilizare este obligatoriu, iar demonstrarea acestuia se face printr-o ofertă de preț pentru un serviciu din catalog, de la unul sau mai mulți dintre furnizori. Grantul maxim per IMM beneficiar este de 10.000 euro, obiectivul fiind de a sprijini minim 60 IMM-uri din turism.
Durata de implementare a proiectelor este 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024.