Pe 5 iunie este sărbătorită Ziua limbii turce, începând din anul 2017

Potrivit Agerpres, deputatul minorităţilor naţionale, Ibram Iusein, a iniţiat, la începutul anului 2016, proiectul legislativ pentru desemnarea zilei de 5 iunie, ca sărbătoare a limbii turce, un bun prilej de a face cunoscute „valorile care animă minoritatea turcă, tradiţiile şi obiceiurile turce”, se arată pe site-ul https://www.cdep.ro/.

La 5 aprilie 2016, Senatul a adoptat proiectul de lege privind instituirea acestei zile, în timp ce Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a luat aceeaşi decizie la 18 octombrie 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 223/2016 la 16 noiembrie 2016. Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 934 din 21 noiembrie 2016, legea a intrat în vigoare din 24 noiembrie 2016.

Legea pentru instituirea zilei de 5 iunie ca Ziua limbii turce prevede ca, anual, la această dată, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii turce, precum şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba turcă, să se organizeze manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Totodată, Societăţile Române de Radiodifuziune şi de Televiziune pot transmite, cu acest prilej, emisiuni ori aspecte de la aceste manifestări, potrivit site-ului https://lege5.ro/.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

În 2022, cu ocazia Zilei limbii turce, directorul Departamentului de Educaţie din cadrul Institutului „Yunus Emre” prof. univ. dr. Yavuz Kartallioglu a susţinut, la Constanţa, conferinţa intitulată „Semnificaţia rahatului turcesc şi a apei de colonie în cultura turcă”, potrivit unui comunicat de presă trimis AGERPRES, la 6 iunie 2022.

În cadrul conferinţei, prof. univ. dr. Yavuz Kartallioglu a oferit informaţii despre etimologia cuvântului „lokum” (rahat turcesc) dar şi a apei de colonie. Un moment cu cântece şi poezii a încheiat conferinţa. Cei prezenţi la eveniment au avut prilejul de a testa diferite arome ale apei de colonie dar şi de a degusta din varietăţile rahatului turcesc.

Limba turcă este cea mai vorbită limbă turcică, cu 10-15 milioane de vorbitori nativi în sud-estul Europei (majoritatea în Tracia Răsăriteană) şi 60-65 de milioane de vorbitori nativi în Asia de Vest (majoritatea în Anatolia). Turca este limbă oficială în Turcia, iar comunităţi vorbitoare de turcă există şi în Germania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Grecia şi alte părţi ale Europei şi Asiei Centrale, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, https://dlmca.ase.ro/turca/.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Turca este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice. Este înrudită cu azera, turkmena, qashqai, găgăuza şi turca găgăuză balcanică, între aceste limbi existând o inteligibilitate reciprocă. Limba mamă a limbii turce moderne, oguza, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală de turcii selgiuci în secolul al XI-lea. Aceasta s-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. În 1928, ca parte a eforturilor sale de modernizare a Turciei, Mustafa Kemal Atatürk a emis un decret care înlocuia versiunea alfabetului arab în care era scrisă limba turcă cu o versiune a alfabetului latin, folosită şi astăzi.

Sursa. Agerpres.ro / Foto. goodfon.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.