Sindicatele din educaţie anunţă că vor continua greva

Potrivit Radio România Actualități, greva din învăţământ continuă şi mâine, potrivit sindicatelor din educaţie. Acestea au lansat şi un apel către politicieni: „Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi începând de astăzi prioritate naţională!. În plus, în acelaşi comunicat, reprezentanţii angajaţilor din şcoli acuză autorităţile că, prin declaraţii, încearcă să-i întoarcă împotriva protestatarilor pe cei peste trei milioane de elevi. FSLI şi Federaţia „Spiru Haret” au prezentat explicit argumentele care stau la baza decizie de continuare a grevei.

Sindicaliștii afirmă că nu au fost convinși că după încheierea grevei se va investi cu adevărat în educație, iar, ca prim exemplu, arată că nu a fost asumată printr-un act normativ stabilirea nivelului salariului mediu pe economie pentru profesorii debutanți ca bază de calcul în noua lege a salarizării.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Textul ordonanței de urgență este nemulțumitor, întrucât menționează acest angajament doar în nota de fundamentare.

Şi majorările salariale prevăzute au fost respinse, deoarece membrii de sindicat aflați în grevă consideră sumele prea mici, se precizează în comunicat.

O altă nemulțumire este legată de promisiunea Guvernului că va aplica viitoarea grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani și se solicită scurtarea acestei perioade.

Executivul consideră însă că a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale prin acordarea unei creșteri de 1.000 lei brut lunar personalului didactic și de 400 lei celui nedidactic și că a oferit și garanțiile cerute în legătură cu viitoarea lege a salarizării.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Ministrul educației afirma zilele trecute că, pentru a se putea păstra calendarul examenelor naționale de final de gimnaziu și liceu, ar trebui ca activitatea să se reia în școli, însă e luată în calcul și posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple, iar anul școlar să fie prelungit cu probele de examen reprogramate.

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.