A fost publicat proiectul de OUG care ieftinește alimentele. Ce produse sunt vizate

Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicată, miercuri, de Ministerul Agriculturii. Cel mai probabil, aceasta va fi adoptată în ședința de joi a Guvernului. Începând cu data de 1 august, ordonanța de urgență ar urma să intre în vigoare.

Sunt 14 categorii de alimente vizate de această măsură: pâinea albă simplă, laptele de 1,5% grăsime, brânza telemea și iaurtul simplu de vacă, făina albă, mălaiul și zahărul ambalate la pungi de 1 kg, ouăle de mărime medie și uleiul de floarea-soarelui la 1 l, cele mai consumate forme procesate de carne de pui și de porc, dar și cele mai solicitate legume și fructe, potrivit agenției de presă Rador.

Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Amintim că ministrul Economiei, Radu Oprea, preciza, în urmă cu câteva zile, că fermierii nu vor fi afectați de noile măsuri. Totodată, oficialul a anunțat că nu va fi vorba de o plafonare a prețurilor, ci de o limitare a adaosului comercial.

Procesatorii vor putea aplica cel mult 20% adaos comercial față de costul de producție. Distribuitorii nu pot adăuga mai mult de 5%, iar la vânzare adaosul va fi, de asemenea, de maximum 20%, conform proiectului de ordonanță.

Încălcarea noilor reguli poate duce la amenzi cuprinse între 100.000 și două milioane de lei, iar contractele comerciale aflate deja în desfășurare în termeni diferiți de aceste prevederi trebuie modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data publicării documentului în Monitorul Oficial.

Citeste și:  Peste 175.000 de persoane şi aproximativ 58.700 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

ANAF și Consiliul Concurenței vor face controale pentru a verifica respectarea actului normativ, care este prevăzut să se aplice timp de trei luni. Se estimează că primele efecte ale acestei măsuri se vor resimți de la 1 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.