Proiectul Primăriei Brașov de a asigura independența energetică pentru consumul public a ajuns la faza de licitație

Municipalitatea a lansat procedura de achiziție pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, în Stupini, cu o putere de 20 de MW. Această instalație de producere de energie electrică verde va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat.

Primăria Brașov continuă programul de transformare a orașului în capitala verde a României, investind în soluții prietenoase cu mediul, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile. Astfel, astăzi, municipalitatea a trimis spre publicarea anunțul de achiziție pentru elaborarea documentației și a lucrărilor de execuție pentru amenajarea unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW, pe o suprafață de 22 de hectare.

„Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat, în 2021, o țintă ambițioasă: aceea că, până în 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 vom atinge neutralitatea climatică. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele, dar și care constituie un pionierat în domeniu, nu doar la noi în țară, ci și în Europa. Un astfel de proiect este cel de a amenaja un parc fotovoltaic, în Stupini, care va asigura 90% din energia electrică necesară consumului public. Nu doar că astfel ne dobândim, aproape în totalitate, independența energetică pentru consumul public și reducem cheltuielile cu energia electrică publică, dar facem acest lucru prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, peste 40 de milioane de lei din investiție fiind fonduri asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Toate aceste proiecte verzi au ca scop transformarea orașului într-unul prietenos cu mediul și, implicit, creșterea calității vieții brașovenilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.

Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Detalii tehnice

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20.00 MWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată dintr-un număr de 30770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. De asemenea, pentru realizarea investiției, vor mai fi folosite 120 invertoare solare ON GRID, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente Data Manager și 1 echipament Energy Meter.

Ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiției. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 t. CO2 se ajunge la 2.406,18 t. CO2.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Detalii licitație pentru elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantului și lucrări execuție sistem fotovoltaic pentru obiectivul de investiții „Amenajare parc producție energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul UAT – Municipiul BRAȘOV”:

– durata de realizare a documentației necesare și de execuție a lucrărilor: 4 luni, din care 30 de zile pentru realizarea serviciilor de proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor;

– valoarea maximă a achiziției: 90.007.802,00 lei + TVA;

– criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate – preț

– Propunerea financiară – Pondere în cadrul procesului de evaluare – 85%,

– Durata suplimentară a perioadei de garanție: 15%.

Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa Prioritară 11: „Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.