La 1 iulie 1923 lua fiinţă Divizia 2 Vânători de Munte, ale cărei tradiţii au fost preluate şi continuate de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.
Aniversarea celor 100 de ani de existenţă pentru vânătorii de munte braşoveni reprezintă un reper de suflet, un moment de rezonanţă istorică remarcabilă în trecutul Forţelor Terestre, dar şi o mare sărbătoare în conştiinţa tuturor celor care au luptat şi luptă cu onoare, curaj şi devotament sub însemnele Brigăzii 2 „Sarmizegetusa”.
Vineri, 30 iunie, Piaţa Sfatului a vibrat în acordurile Imnului Vânătorilor de Munte intonat de militarii aflaţi sub comanda generalului de brigadă Ilie-Marian Dragomir, care au fost protagoniştii unui ceremonial militar şi religios de o solemnitate aparte.
Ceremonia a fost onorată de prezenţa Şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, alături de personalităţi ale vieţii publice şi oficialităţi ale instituţiilor publice centrale şi locale.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au luat parte la această festivitate aniversară, având în vedere că Divizia 2 Vânători de Munte a fost creată prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, iar Regele Carol al II-lea și Regele Mihai au avut strânse legături, inclusiv prin propria lor formare militară, cu vânătorii de munte.
Consiliul Judeţean Braşov a fost reprezentat de preşedintele Todorică Şerban, care i-a înmânat comandantului Ilie-Marian Dragomir o plachetă de onoare „în semn de preţuire şi recunoaştere a profesionalismului, curajului şi devotamentului remarcabil, puse în slujba comunităţii braşovene şi a garantării securităţii naţionale”.
Brigada 2 „Sarmizegetusa” a reușit să ducă mai departe renumele vânătorilor de munte la nivel național și internațional, participând la exerciții multinaționale și la misiuni în teatrele de operații din Irak, Kosovo, Afganistan și Polonia.
Batalioanele din componenţa brigăzii au îndeplinit şi îndeplinesc misiuni grele în teatrele de operaţii şi contribuie la îndeplinirea angajamentelor militare internaţionale asumate de România.