Ediția din acest an a Festivalului de book-trailere Boovie se va desfășura în perioada 25-28 iulie la Brașov, spre deosebire de anii precedenți, când s-a desfășurat la Focșani, orașul unde, de altfel, s-a și “născut” acest eveniment anual inedit. Peste 5.500 de elevi şi profesori din toate judeţele ţării şi străinătate s-au înscris la cea de a VIII-a ediţie a Internaţional de Book-trailere Boovie. Acest festival deține un rol deosebit de important pentru Brașov, transformându-se în epicentrul educațional și cultural al țării în acea perioada. În cadrul evenimentului, traineri și jurați vor fi regizori, actori de renume și mari personalități române.
„După şapte ani petrecuţi acasă, la Focşani, acolo unde s-a născut, a crescut şi a devenit cel mai cunoscut eveniment extraşcolar destinat elevilor, Festivalul Internaţional de Book-trailere Boovie face un pas mai departe şi ajunge anul acesta la Braşov şi se va desfăşura, în perioada 25-28 iulie, sub titulatura ‘The Book of New Beginnings’. Festivalul a crescut de la an la an şi a bifat, la fiecare dintre ultimele ediţii, un număr din ce în ce mai mare de participanţi, anul acesta depăşind cifra record de 5.000 de înscrieri. După validarea înscrierilor, fază care a însemnat şi verificarea documentelor fiecărei echipe în parte şi după tragerea la sorţi, ediţia de anul acesta strânge 5.570 de participanţi (5.018 elevi şi 552 de profesori), reprezentând 259 de unităţi de învăţâmânt. La toate cele şase secţiuni ale Boovie s-au înscris şi participă la ediţia de anul acesta 555 de echipe, care provin din toate cele 41 de judeţe ale României şi din Bucureşti, precum şi din Republica Moldova, Grecia, Irlanda şi Spania”, se arată într-un comunicat al Festivalului Boovie.
În cele patru zile de festival, pe lângă vizionarea şi jurizarea propriu-zisă a producţiilor care participă la concurs, organizatorii promit mai multe ateliere, workshop-uri, întâlniri cu scriitori şi nume consacrate în domeniul literaturii, teatrului şi filmului, vizionări de filme, concerte, şi nu numai.
Festivalul-concurs a luat naştere în 2015, când profesorul Carmen Ion de la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret”, a decis să îi provoace pe elevi să citească o carte şă să realizeze un trailer după aceasta. De-a lungul celor şapte ediţii, festivalul a evoluat dând naştere, dincolo de inevitabila competiţie, unei comunităţi din ce în ce mai mari şi unui spirit unic.
Anul acesta, organizatorii îşi propun să facă din Boovie nu doar un eveniment care să cuprindă toate colţurile ţării, ci şi să îşi consolideze poziţia la nivel internaţional.
Ce este Boovie?
Construit ca un festival, Boovie propune o nouă metodă de abordare a cărților, prin transformarea lor în book-trailere de către echipe formate din elevi, coordonate de un profesor. Se adresează atât elevilor de liceu, cât și celor de gimnaziu și presupune:
- formarea unei echipe de 6-11 membri;
- realizarea integrală a unui trailer după citirea romanului suport (scenariu, regie, interpretare, montaj etc.);
- evaluarea trailerului de către un juriu de specialitate, care stabilește câștigătorii
În ce credem? Ce promovăm?
Credem în elevi, în potențialul și nevoia lor de a crește, dincolo de limitările impuse de școală.
Prin Boovie, susținem dezvoltarea personală a elevilor și promovăm:
- lectura conștientă și exprimarea multimedia;
- inițiativa proprie;
- comunicarea inter și intrapersonală;
- exploatarea tuturor tipurilor de inteligență;
- construcția de consens;
- creativitatea;
- învățarea non-formală;
- dezvoltarea autonomiei.
Cu ocazia celei de-a V-a ediiții, a fost lansata aplicația Boovie, disponibilă atât pentru deținătorii
de telefoane cu sistem de operare iOS (iPhone) pe AppStore, cât și pentru cei cu telefoane
bazate pe sistemul Android, pe Google Play si Huawey AppGallery
Aplicația este ușor de folosit și cu orice browser, pe calculator deoarece are la bază o
excelentă aplicație web, dezvoltată de partenerii noștri AG Media Software Consulting după
o idee a celor de la Coding Heads în colaborare cu Cognizant Softvis/
Festivalul Boovie este un proiect al Asociației Grow Up Project din Focșani, al cărei scop este educația
non-formală și informală, în special pentru tineri.
Pentru mai multe informatii – https://www.facebook.com/booviefestival