Clubul Economic German Brașov, colosul care reunește 90 de firme și asigură 40.000 de locuri de muncă

DWKAsociația Clubul Economic German Brașov este o organizatie non-profit înființată de societățile cu capital german (țările DACH) din zona Brașov. Asociația numără în prezent cca 90 de firme membre, care asigură locuri de muncă pentru cca 40000 angajați, rulând o cifră de afaceri de peste 2,8 miliarde Euro pe an. Clubul este condus de un consiliu director format din 7 membri, iar președintele asociației este Werner Braun.

Asociația constituie o platformă pentru cultivarea contractelor comerciale prin numeroase proiecte și evenimente. În afară de întâlnirile lunare – Stammtisch –, membrii au posibilitatea de a socializa în cadrul întrecerilor sportive, festivalului Oktoberfest, evenimentelor organizate cu ocazia vizitelor oficiale, serbărilor de iarnă și vară, excursiilor cu bicicleta etc. Se pune accent pe colaborarea cu autoritățile locale, cu ambasada și consulatul german, cu celelalte cluburi economice, cu unitățile de învățământ și cu alte organizații de afaceri naționale și internaționale.

Încă de la înființare, din anul 2007, clubul s-a orientat spre educarea tinerilor. Așa a demarat în 2008 proiectul Săptămâna Informării Profesionale Fit for Future, care se desfășoară an de an și se bucură în continuare de un real interes în rândul liceenilor. Acest proiect oferă pe de o parte companiilor membre posibilitatea de a lucra în echipă, iar pe de altă parte elevilor ocazia de a parcurge etapele procesului de angajare și de a petrece o săptămână în una din companii, având astfel posibilitatea de a-și face o imagine despre posibilitățile pe care le oferă companiile, despre meserii și locuri de muncă moderne. De succes s-au bucurat și alte proiecte cu scop educativ, cum ar fi târgul informativ Made in Brașov, Caravana Meseriilor sau Mașina Made in Brașov – un model construit din piese proiectate sau produse în zona Brașovului. În prezent lucrăm la dezvoltarea prototipului Made in Transilvania prin colaborarea cu companii din Transilvania, membre ale cluburilor partenere, care activează în domeniul automotive. De asemenea am anunțat intenția de a demara proiectul Mini-Technicus, o reinventare a Casei Pionierilor.

Întrucât lipsa de personal calificat devenise o problem acută, iar sistemul de învățământ oferea doar tehnicieni sau ingineri cu un nivel scăzut de pregătire practică, membrii DWK au reușit să înființeze în anul 2012 Școala Profesională Germană Kronstadt, prima școală profesională din România în sistem dual. Proiectul s-a dezvoltat de la an la an, a crescut numărul elevilor, dar și al specializărilor oferite. Începând cu anul școlar 2019-2020, Școala Profesională Germană Kronstadt și-a unit forțele cu Colegiul Tehnic Remus Răduleț. Astfel a luat naștere Campusul Tehnic Brașov, unde 734 de elevi sunt specializați în meserii de care este cu advărat nevoie pe piața muncii: operator CNC, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, sudor, confecționer articole piele și înlocuitori. După absolvirea celor trei ani de studiu, toți elevii primesc ofertă de angajare și au posibilitatea să își continue studiile. Această inițiativă de succes nu a rămas însă izolată pe plan local. Echipa de proiect a oferit și oferă sprijin și altor companii și autorități locale din alte orașe, interesate să implementeze acest program educational promovând învățământul profesional dual prin exemplu, experiență și know-how specific.

Citeste și:  „Regele nu moare”: albumul dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț va fi lansat de Ziua Regalității

Prioritatea Clubului este schimbul regulat de experiență între companiile membre. Se pune accent pe colaborarea cu autoritățile locale și alte organizații de afaceri, pentru a oferi suport membrilor săi. Sprijinul acordat noilor investitori este la fel de important. DWK asigură consiliere atât în ceea ce privește alegerea locației pentru implementarea și dezvoltarea afacerii, cât și în găsirea de parteneri în zona metropolitană Brașov.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Asociației este învățământul profesional. Apărută din nevoia acută de personal calificat, Școala Profesională Germană Kronstadt se bucură de aprecierea întregii țări devenind foarte rapid un model de succes. În acest sens DWK a început un program de informare și popularizare a sistemului de învățământ dual în toată țara.

One thought on “Clubul Economic German Brașov, colosul care reunește 90 de firme și asigură 40.000 de locuri de muncă”

  1. Întrebare: dacă un club economic are ca președinte un idiot, înseamnă că toți membrii clubului sunt idioți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.