Ambasadorul Chinei în România vizitează județul Brașov

Excelenţa Sa domnul Han Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, efectuează în perioada 1-2 august prima sa vizită oficială în judeţul Braşov.

Înaltul oficial, însoţit de secretarul Qiao Junjie şi ataşatul diplomatic Qi Xinyu, a fost primit în cursul acestei dimineţi, la sediul Consiliului Judeţean Braşov, de preşedintele Todorică Şerban, alături de vicepreşedintele Ciprian Sterpu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, Silviu Costea, şi directorul executiv Mihai Pascu.

Timp de o oră, oficialităţile celor două ţări au analizat stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dezvoltare în plan economic, comercial, turistic, investiţional şi cultural, cu atât mai mult cu cât între Judeţul Braşov şi Provincia Liaoning este în vigoare un Acord de Prietenie încheiat în urmă cu 30 de ani.

În baza acestuia au fost iniţiate mai multe proiecte de cooperare, cel mai de succes fiind înfiinţarea Institutului Confucius în cadrul Universității Transilvania, care funcţionează din anul 2012, având drept scop predarea și promovarea învățării limbii chineze, înțelegerea culturii și civilizației chineze, schimburile culturale, educaționale și științifice cu China contemporană.

Preşedintele CJ Todorică Şerban a făcut o succintă prezentare a judeţului Braşov sub aspect administrativ, a evidenţiat atuurile judeţului din punct de vedere economic şi a accentuat faptul că funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav creează premisele ca atât turiştii, cât şi oamenii de afaceri din China să ajungă mai uşor în judeţul nostru.

„Interesul Judeţului Braşov este dezvoltarea economică şi tocmai de aceea am inclus în programul oaspeţilor noştri vizite la obiective industriale din proximitatea municipiului Braşov, respectiv la SC Electroprecizia SA Săcele – unde prezentăm oportunităţi de relaţii economice bilaterale, la Parcul Industrial Prejmer – un exemplu de bune practici în dezvoltarea unui parc industrial privat, şi la Aeroportul Internaţional Braşov – cel mai important obiectiv investiţional implementat de Consiliul Judeţean Braşov. Având în vedere faptul că investitorii chinezi au dezvoltat cu succes un parc industrial în judeţul Prahova, le prezentăm distinşilor oaspeţi şi un amplasament pentru dezvoltarea unui parc industrial la Tărlungeni. Suntem decişi să amplificăm, să dezvoltăm şi să îmbunătăţim relaţiile bilaterale între Judeţul Braşov şi Provincia Liaoning în beneficiul ambelor părţi şi vom face paşi concreţi în perioada următoare”, a menţionat preşedintele CJ Todorică Şerban.

Silviu Costea, preşedintele CCI Braşov, i-a prezentat ambasadorului Chinei cifrele economice relevante ale judeţului Braşov, principalul motor de dezvoltare pentru Regiunea Centru şi principala destinaţie turistică a ţării pentru toate anotimpurile. El a remarcat creşterea economică a judeţului de 7,8% în 2022, faţă de o medie naţională de 4,8%, un rezultat datorat în primul rând industriei automotive, aeronauticii, industriei lemnului şi turismului.

Citeste și:  Lucrările pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov, gata de start

În privinţa investiţiilor chineze în judeţul Braşov, şeful CCI a precizat că există cinci firme mari pe zona de componente auto, precum şi 50 de firme mici cu activităţi industriale şi comerciale.

„Ne dorim o colaborare cu parteneri din China în domeniul industriei de aparatură medicală, având în vedere că avem facultate de medicină la Braşov, avem cinci spitale publice de interes judeţean şi cinci spitale private, iar experienţa specialiştilor chinezi în acest domeniu ne-ar fi de mare ajutor, având în vedere că în România nu avem dezvoltat acest tip de activitate. Aşteptăm să ne fiţi parteneri, iar Camera de Comerţ şi Industrie Braşov este pregătită să ofere sprijin şi consultanţă oricăror investitori dispuşi să deschidă afaceri în judeţul nostru”, a fost mesajul transmis de preşedintele CCI Braşov.

Ambasadorul Han Chunlin a fost interesat să cunoască facilităţile fiscale pe care autorităţile le pot asigura oamenilor de afaceri interesaţi să investească în judeţul Braşov, precum şi ţările din care provin turiştii străini, remarcând că atât în domeniul industrial, cât şi în cel turistic, oportunităţile de cooperare bilaterală sunt foarte bune.

Citeste și:  Pensiile românilor se majorează! Valoarea Punctului de Referință crește cu 12,1% și ajunge la 91 de lei

„Judeţul Braşov este foarte frumos şi atractiv din punct de vedere economic şi turistic. Aş vrea să promovăm Braşovul şi să-l aducem în atenţia turiştilor şi antreprenorilor din ţara noastră. Am toată încrederea în perspectivele bune de dezvoltare şi diversificare a relaţiilor dintre ţările noastre şi în particular dintre Judeţul Braşov şi Provincia Liaoning. China este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene. În perioada pandemiei, am depăsit doi ani consecutiv nivelul de 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte volumul schimburilor comerciale. Produsele româneşti, în special mierea, lucerna, apele minerale, vinurile şi produsele cosmetice sunt foarte căutate pe piaţa chineză. Sunt convins că putem pune bazele unor proiecte de colaborare pragmatice în domenii diverse şi avem mecanisme care pot fi valorificate în acest sens, aşa cum este Programul de cooperare al Chinei cu ţările din Europa Centrală şi de Est prin intermediul căruia putem finanţa proiecte şi atrage investiţii”, a menţionat oficialul chinez.  

După întrevederea de la Consiliul Judeţean, delegaţia Ambasadei Chinei însoţită de oficialii braşoveni a vizitat obiectivele industriale de la Săcele şi Prejmer, un posibil amplasament pentru un parc industrial la Tărlungeni, precum şi Cetatea Prejmer, monument inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Un moment special al vizitei l-a constituit prezenţa oapeţilor chinezi la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, unde directorul general Alexandru Anghel le-a prezentat obiectivul şi potenţialul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu. „Ne-am dorit să evidenţiem facilităţile oferite de Aeroportul nostru tocmai pentru a convinge partea chineză să iniţieze discuţii cu companii aeriene care să deschidă curse spre Braşov, prin intermediul hub-urilor existente în Europa. O legătură directă a Braşovului cu China ar fi benefică ambelor părţi”, a opinat preşedintele CJ Braşov.

În cea de-a doua zi a şederii la Braşov, ambasadorul Republicii Populare Chineze va face o vizită la Universitatea Transilvania şi la Institutul Confucius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.