Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea a fost resfinţită, vineri, după lucrările de recondiţionare care au fost întreprinse în ultimii trei ani, printr-un proiect de peste două milioane de lei, cu finanţare europeană, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.
Evenimentul a avut loc în prezenţa Episcopului Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, Reinhart Guib, a consulului Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahnn, a preşedintelui Fundaţiei M&V Schmidt, Michael Schmidt, a primarului oraşului Rupea, Alexandru Opriş, a preşedintelui ICR, Liviu Jicman şi a altor oficialităţi din regiune.
„După mulţi ani îi putem mulţumi lui Dumnezeu pentru că avem posibilitatea de a sărbători din nou o slujbă şi apoi alte slujbe religioase în această casă a Domnului (…) Suntem foarte bucuroşi pentru faptul că Dumnezeu a îngăduit să fim împreună astăzi, aici, la această slujbă specială”, a spus episcopul Reinhart Guib.
El a oferit Bisericii Evanghelice din Rupea o replică a unui covor anatolian.
„Oferim bisericii şi comunităţii din Rupea această replică de covor anatolian, aşa cum au fost înainte multe covoare aici în biserică şi cu această ocazie, a resfinţirii, unele au reapărut din depozitul de la Braşov, altele au fost donate de sponsori din ţară şi din străinătate. Acestea sunt covoare care au fost confecţionate la războiul de ţesut în Anatolia de femei muslime, exact pentru acest moment şi pentru Biserica Evanghelică din Rupea. Acesta este un covor de rugăciune, cu două coloane, transilvănean, pentru că aici s-au găsit cele mai multe covoare de acest gen. Acest covor vrea să facă legătura între cer şi pământ”, a mai spus episcopul Reinhart Guib.
Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahnn, a spus că Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea „străluceşte în straie noi” şi „trăieşte spiritul ecumenic”, iar reprezentanţi ai diferitelor confesiune sărbătoresc împreună resfinţirea acestui lăcaş de cult.
Primarul oraşului Rupea, Alexandru Opriş, a menţionat că resfinţirea Bisericii Evanghelice, „un edificiu reprezentativ în oraşul Rupea, cu o deosebită valoare istorică, artistică şi arhitecturală”, are loc în cadrul festivalului cultural Săptămâna Haferland.
El a precizat că, după redeschiderea Bisericii Evanghelice, acest obiectiv va reintra şi în circuitul turistic al zonei.
„Ne dorim ca Biserica Evanghelică din Rupea să devină unul dintre principalele puncte de atracţie turistică din zonă şi vom depune toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv şi privim cu speranţă către viitor, convinşi că împreună vom putea întări relaţiile dintre cei rămaşi aici şi saşii plecaţi dincolo de frontierele României”, a mai spus primarul oraşului Rupea.
Barna Balint, reprezentant al şantierului de recondiţionare al Bisericii Rupea, a amintit istoricul lucrării de recondiţionare a Bisericii Evanghelice.
„Biserica a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea – începutul secolului al XVI-lea. Proiectul recondiţionării a avut în vedere punerea în valoare a monumentelor. Toate intervenţiile au fost executate cu specialişti în restaurare şi conservare monumentelor istorice. Lucrările de intervenţie au fost structurate pe trei obiective: biserica, turnul sud şi amenajări exterioare. Scopul acestor lucrări a fost asigurarea integrităţii şi stabilităţii construcţiilor. În urma intervenţiilor am încercat, pe cât posibil, să păstrăm patina acumulată de construcţie, spre exemplu conservarea pe o suprafaţă cât mai mare a tencuielilor originale, a elementelor lemn vechi. Săpăturile au fost realizate cu supravegherea arheologică, iar îndepărtarea tencuielilor s-a făcut sub supravegherea unui pictor restaurator. În cursul lucrărilor am lucrat cu meseriaşi care au multă experienţă în domeniul restaurării. Proiectul a prevăzut şi crearea unor facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap”, a povestit Barna Balint.
Michael Schmidt, preşedinte M&V Schmidt, a amintit că resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea are loc în cea de-a doua zi a Săptămânii Haferland şi a apreciat că aceasta va deveni un punct de atracţie pentru vizitatori pe harta oraşului.
Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săseşti din Transilvania. Puţini din cei care au admirat orga şi minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Braşov ştiu că acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel, întregul ansamblu al cetăţii Rupea, construit între secolele XIV şi XVII a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară şi turnurile (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Pulberăriei).
Biserica Evanghelică din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania.
Sursa, Agerpres