Michael Schmidt (Festivalul Haferland): Păstrarea tradiţiilor şi culturii – sustenabilitatea pe care o promovează comunităţile săseşti

Ceea ce fac comunităţile săseşti din Ardeal este sustenabilitate nu doar din perspectiva protecţiei mediului, ci mai ales în sensul păstrării tradiţiilor şi a culturii, a afirmat, duminică, Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, organizator al Festivalului Săptămâna Haferland.

„În acest an, tema Festivalului Săptămâna Haferland a fost sustenabilitatea. Dar ceea ce fac comunităţile săseşti de aici este sustenabilitate nu doar din perspectiva protecţiei mediului, ci mai ales în sensul păstrării tradiţiilor şi culturii. Ce mai facem în plus este să creştem generaţii sustenabile: copiii de azi – viitorii meşteri, artizani, antreprenori în turism tradiţional – vor popula aceste sate şi vor duce mai departe nealterate aceste tradiţii. Cred că aceasta este de fapt miza, renaşterea acestei zone”, a declarat Michael Schmidt pentru AGERPRES.

El a afirmat că atragerea turiştilor într-o zonă care a fost una „predominant agricolă” reprezintă „faţa cea mai vizibilă a renaşterii Haferlandului”.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

„Faptul că, în fiecare an, mii de turişti ajung la Săptămâna Haferland, atraşi de varietatea zecilor de manifestări găzduite de acest eveniment, înseamnă că, deşi conservarea patrimoniului material şi cultural ce aparţine comunităţilor săseşti reprezintă o provocare majoră, merită efortul”, a punctat Michael Schmidt.

Organizatorul Festivalului Săptămâna Haferland a amintit că ideea crearii unui astfel de eveniment a luat naştere în 2012 când, împreună cu Peter Maffay, fondatorul Fundaţiei Tabalunga, au avut ideea evenimentului, prin şi-au dorit să promoveze cultura, tradiţiile săseşti şi turismul în zona cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, denumită „Ţara Ovăzului” sau Haferland.

El a povestit că, dacă la începutul evenimentului au fost doar trei sate din care s-a pornit – Criţ, Viscri şi Rupea – în timp, de-a lungul celor unsprezece ediţii, s-au adăugat şi alte comunităţi, ajungându-se, în prezent, la zece localităţi, peste 37.500 de participanţi – saşi, membri ai comunităţilor locale, turişti români şi străini – iar la ediţia aniversară din 2022 – la peste 15 milioane de vizitatori în online.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

„Săptămâna Haferland, prin longevitatea evenimentului, multiplele manifestări găzduite de-a lungul anilor şi numărul constant în creştere de vizitatori este dovada vie a vitalităţii comunităţilor săseşti din România. Întoarcerea saşilor, vara, care revin în fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o nouă şi dinamică tradiţie ce duce mai departe viaţa comunităţilor săseşti din Ţara Ovăzului şi nu numai, îmbogăţind astfel patrimoniul nostru cultural comun”, a mai spus Michael Schmidt.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Săptămâna Haferland se desfăşurat în acest weekend în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului (Haferland) – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri. 

Citeste și:  Traseu deviat pentru autobuzele ce deservesc liniile A1, 24 și 28

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.