Scandalul Euroins – Polițele RCA emise vor fi valabile până în decembrie

Termenele în care contractele de asigurare încheiate cu un asigurător cu cotă mare de piață și aflat în procedură de faliment se vor prelungi cu 90 de zile, potrivit unui proiect de ordonanță adoptat de Guvern. Pentru că Euroins se încadrează în această categorie de asigurători, polițele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), precum și celelalte tipuri de polițe emise de această societate (de locuințe, sănătate, răspundere profesională etc.), care ar trebui să expire luna viitoare, vor fi valabile până în decembrie.

Proiectul de OUG, care mai trebuie doar oficializat prin publicare in Monitorul Oficial pentru a se aplica, stabilește prelungirea cu 90 de zile a termenelor în care contractele de asigurare încheiate de Euroins, aflat în procedură de insolvență, încetează de drept.

„Pentru poliţele de asigurare/ reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/ reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, (…) se prelungesc cu 90 de zile, scrie, mai exact, în proiect.

Astfel, deoarece regulile de mai sus sunt valabile în cazul Euroins, polițele RCA, precum și celelalte tipuri de asigurări emise de această companie, vor fi valabile încă trei luni după termenul inițial. Adică în loc să fie valabile doar până pe 8 septembrie 2023, ele își vor pierde valabilitatea după data de 7 decembrie 2023.

O astfel de măsură e necesară, spun autoritățile în preambulul proiectului de OUG, fiindcă, în următoarea perioadă, un număr mare de contracte de asigurare, în special polițe RCA, vor înceta de drept. Numărul polițelor RCA încheiate de Euroins ce vor înceta de drept în prima parte a lunii septembrie este de circa 1,7 milioane, adică 17% din întregul parc auto la nivel național.

În plus, până în prezent s-au înregistrat foarte puține cereri de denunţare a contractelor de asigurare încheiate la Euroins.

În această situație, ținând cont de inflația încă mare de la noi din țară, deținătorii de polițe RCA vor fi tentați să amâne încheierea unei noi polițe de asigurare, ceea ce i-ar expune atât pe șoferii neasigurați, cât și pe cei ce suferă daune din cauza acestora la riscuri mari.

O consecință a prelungirii termenului de încetare a polițelor de asigurări este că, la împlinirea termenelor prelungite cu 90 de zile, numărul de contracte RCA aflate în termen de valabilitate va fi unul redus, deoarece multe vor expira între timp.

„Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment (Euroins – n. red.), iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, este subliniat în nota de fundamentare a documentului.


Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.