Brașov este de astăzi, timp de 3 zile, spațiul în care administrațiile locale din România își pot seta viitoarele politici de mediu pentru tranziția spre neutralitatea climatică, atât împrumuntând din experiențele altor orașe care au succes în domeniul sustenabilității și politicilor de mediu, din România și din Europa, dar și discutând cu specialiștii diverse soluții în cadrul atelierelor de lucru. Conferința are loc în cadrul celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, un eveniment care aduce la Brașov 27 de primari din țară și din Europa, 6 viceprimari, 54 de experți de mediu, 30 de reprezentanți ai mediului de business și peste 100 funcționari publici. Pentru coumunitate și turiștii care vizitează orașul nostru au fost pregătite 70 de evenimente publice care includ ateliere de reciclare, conferințe despre implicarea civică și concerte.
,,Este un eveniment foarte important pentru România, pentru administrațiile publice. Trei zile de conferință pe teme de politici publice, trei zile care adună 62 de administrații locale din 14 țări. Avem exemple de bune practici, avem orașe care au câștigat titlul de Capitală Verde Europeană, de la care ne putem inspira, avem primari, avem city manageri, avem arhitecți șefi, avem specialiști din administrația publică pe ateliere separate și discutând probleme care țin de provocările actuale ale orașelor din România. Este foarte important să continuăm în direcția aceasta. Ne-am propus încă de la prima ediție să fim un reper în domeniul evenimentelor de sustenabilitate din România și cred că acum, la a treia ediție, putem spune că am reușit. Există Forumul Orașelor Verzi pe harta sustenabilității românești și mă bucur că avem o participare atât de largă”, a declarat primarul Brașovului Allen Coliban, gazda acestei conferințe.
Unul dintre partenerii acestui eveniment este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care a fost reprezntat de secretarul de stat Sorin Banciu. Acesta a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru a ajuta administrațiile locale să identifice soluțiile concrete de combatere a schimbărilor climatice.
,,În primul rând, genul ăsta de forumuri sunt un spațiu foarte util de dezbatere. Dincolo de ambiții, dincolo de discursuri politice și ambiții spuse public, e nevoie de soluții, e nevoie de acțiune, pentru că genul ăsta de forumuri ar trebui să fie anuale, ar trebui să se întâmple în toate orașele, și nu numai forumurile în sine, ci dezbaterile pe soluții concrete. Am spus și în intervenția mea: schimbările climatice sunt clare, sunt din ce în ce mai puțin sceptici, nu mai contestăm faptul că trăim, nu mai avem anotimpuri, avem ploi în deșert, avem păduri virgine care sunt puse la pământ într-o noapte, chiar în România, în cele mai frumoase arii naturale protejate. Singurele dezbateri sunt pe soluții, iar soluțiile trebuie să vină, bineînțeles, de la administratori, de la managerii acestor orașe care contribuie la schimbările climatice. Așa cum orașele pot fi o problemă, ele trebuie să devină o soluție, pentru că fără o tranziție către neutralitatea orașelor nu ne vom atinge țintele naționale, europene și mondiale. De asta forumurile sunt un spațiu extraordinar de util pentru a genera genul ăsta de soluții, pentru a învăța de la alte orașe cum au făcut, dar în același timp trebuie să particularizăm soluțiile, pentru că emisiile sunt diferite, sectoarele care contribuie la aceste emisii sunt diferite și soluțiile sunt, bineînțeles, diferite. De asta e de apreciat genul ăsta de inițiativă. Mă bucur că se întâmplă la Brașov. Mă bucur că Brașovul ajunge practic la nivel european și internațional cu genul ăsta de dezbateri”, a precizat secretarul de stat Sorin Banciu.
Printre vorbitorii prezenți la această conferință sunt și reprezentanții a două orașe declarate capitale verzi europene, Ljublina și Grenoble, care au prezentat modul în care au reușit să transforme aceste orașe într-unele prietenoase cu mediu și modul în care comunitățile din aceste orașe au devenit parte a acestei schimbări. Experiența lor poate deveni model pentru multe orașe din România.
Prezent la conferință primarul Buzăului, Constantin Toma, în dublă calitate atât de reprezentant al unei administrații publice locale, cât și de președinte executiv al Asoicației Municipilor România, unul dintre principalii partenei ai Forumului Orașelor Verzi, a vorbit atât despre importanța conferinței, dar și de importanța de a învăța din experiența altor orașe.
,,Acest forum este inițiativă extraordinară, iată, la a treia ediție. Este nevoie de așa ceva în România și inițiativa domnului primar Allen Coliban – cel puțin ca primar al municipiului Buzău și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România – nu face decât să mă bucure. Și, bineînțeles, aceste dezbateri, inclusiv exemplele care sunt aduse în fața noastră – de exemplu, acum am văzut această prezentare extraordinară și a francezilor de la Grenoble, și a celor din Liubliana, Slovenia, care au devenit capitalele verzi ale ale Europei. Bineînțeles că trebuie să facem și noi acest lucru. Cred în acest proiect, îl sprijin și încercăm să ne inspirăm din el”, a explicat Constantin Toma, primarul Buzăului.
Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu: The Covenant of Mayors, Energy Cities, The Green Cities Accord, Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO), Comisia Europeană – Construim Europa împreună cu consilierii locali – Building Europe with Local Councillors, Urbanize Hub, European Urban Initiative, Fonduri Structurale.ro, Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, Asociația Română pentru Smart City, Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, Camera de Comerț și Industrie, Institutul Național de Administrație, Asociația Municipiilor din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ambasada Sustenabilității.