Cea de a doua zi a Conferinței internaționale de politici publice de mediu, care se desfășoară în aceste zile la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, a fost dedicată dezvoltării capacității reprezentanților administrației publice locale în implementarea de soluții pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităților.
Temele celor 8 ateliere au fost diverse, de la modul în care primarii pot implementa politicile publice pentru o dezvoltare sustenabilă în condițiile protejării bunăstării comunității, la cum consilierii locali se pot implica în implementarea măsurile prevăzute în Pactul Ecologic European (Green Deal), al Comisiei Europene, planificare urbană participativă,
soluții pentru atenuarea schimbărilor climatice la nivel urban ori tranziția spre transport ecologic.
,,Am fost la atelierul cu primarii și cred că întotdeauna este bine ca primarii să se reunească și să-și împărtășească cunoștințele și experiențele și să găsească idei despre ce să facă în continuare. Și am văzut că în România sunt multe probleme de rezolvat la nivelul primarilor, municipalităților, și cred că acesta a fost unul dintre pașii care îi aduc pe primari împreună către orașe verzi și bineînțeles, cum să oprim schimbările climatice. A fost un atelier foarte bun”, a precizat Dejan Crnek, viceprimarul Ljublianei.
Cele 8 ateliere de lucru au fost organizate având ca subiecte dedicate fiecărei categorii de participanți.
Atelierul ,,Vocea primarilor” a fost facilitat de Convenția Primarilor și reprezentanții The Green City Accord, la el participând primari și viceprimari din mai multe țări. Primarul Allen Coliban a prezentat proiectele de succes ale Brașovului în domeniul dezvoltării sustenabile, dar și provocările cu care ne confruntăm în tranziția spre neutralitate climatică.
,,Am avut o serie de ateliere pe teme importante pentru orașe, cum ar fi calitatea aerului și spațiile verzi. Am constatat că problemele cu care ne confruntăm la nivel local și la nivel național în România sunt de fapt probleme la nivel european. Am discutat despre proiectele pilot pe care Brașovul le-a făcut în domeniul calității și estimării calității ecologice a parcurilor, în ideea de a dezvolta niște mecanisme europene în acest domeniu. Și toate aceste discuții de astăzi se transpun în inițiative și perspective de proiecte comune cu municipalitățile prezente. Au fost mai multe țări prezente la masă și mă bucur, mulțumesc tuturor primarilor care au făcut acest efort, pentru că doar așa putem evolua împreună, punând pe masă provocări, dar și soluții”, a declarat primarul Allen Coliban.
Și consilieri locali din mai multe țări au participat la un atelier dedicat lor, sub titlul ,,Consilieri locali implicați”, care a fost facilitat de reprezentanții Comisiei Europene. Exemplul Brașovului a fost prezentat de consilierul local Alexandra Crivineanu.
Administratorii publici au discutat în atelierele dedicate lor exemple din mai multe comunități, iar arhitecții șefi, responsabilii de urbanism și spații verzi, directorii tehnici au avut un atelier facilitat de Urbanize Hub & European Urban Initiative, dedicat planificării urbane participative.
De asemenea, responsabilii în atragerea de fonduri europene din administrațiile publice au discutate despre oportunitățile de finanțare dedicate administrațiilor locale, în speciale dedicate dezvoltării sustenabile.
Energy Cities & Agenția pentru managementul energiei si protectia mediului Brașov (ABMEE) au facilitat atelierul dedicat schimbărilor climatice, în care manageri energetici și responsabili din administrațiile locale au discutat despre identificarea oportunităților pentru producerea de energie regenerabilă, parcul fotovoltaic de la Brașov fiind un model de bună practică.
Digitalisation a fost atelierul dedicat experților IT din administrație, în cadrul căruia participanții, cu sprijinul facilitatorilor de la Asociația Română pentru Smart City, au încercat să identifice soluțiile de crearea a unui viitor digital și sustenabil pentru orașele noastre.
Ultimul atelier a fost dedicat mobilității și a inclus, pe lângă soluțiile sustenabile de trecere la un transport ecologic și testarea mai multor de autobuze electrice.
Ultima zi a conferinței va fi centrată pe modul în care tehnologiile disruptive și inteligența artificială ne pot ajuta să dezvoltăm un oraș verde, o prezentare susținută de dr Christina Yan Zhang – CEO al institutului Metaverse (UK), și pe Premiile Orașelor Verzi, oferite de Asociația Municipiilor din România.
Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu: The Covenant of Mayors, Energy Cities, The Green Cities Accord, Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO), Comisia Europeană – Construim Europa împreună cu consilierii locali – Building Europe with Local Councillors, Urbanize Hub, European Urban Initiative, Fonduri Structurale.ro, Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, Asociația Română pentru Smart City, Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, Camera de Comerț și Industrie, Institutul Național de Administrație, Asociația Municipiilor din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ambasada Sustenabilității.