Brașovenii sunt invitați pe pietonala FOV, între Star și Modarom, să discute despre tranziția spre un oraș sustenabil, un oraș neutru climatic. Vineri, 8 septembrie

Cea de a treia ediție a Forumului Orașelor Verzi duce discuțiile despre sustenabilitate și tranziția spre un oraș verde din sălile de conferință în interiorul comunității. Vineri, 8 septembrie, începând cu ora 16.00, brașovenii sunt invitați pe pietonala FOV, între Star și Modarom, la cortul primăriei, pentru a discuta despre prezentul și viitorul Brașovului verde. Membrii comunității brașovene vor avea ocazia să afle despre exemple de bună practică de la experții invitați și, împreună cu aceștia, să identifice cele mai bune soluții pentru un Brașov sustenabil.

Prima sesiune, ,,Implicare civică”, care se desfășoară între 16.00 și 18.00, moderată de Raul Pop, director de programe Ecoteca, are ca subiect felul în care cetățenii pot influența schimbările la nivel local prin inițiative, cum pot promova educația de mediu și cum se poate construi un dialog eficient între cetățeni și autorități. Invitații* acestei sesiuni vor împărtăși experiențe proprii, modele de bune practici, cât și eșecuri, astfel încât acestea să nu fie repetate și la Brașov.

,,Implicarea tinerilor în politicile publice de mediu” este tema celei de a doua sesiuni, care se va desfășura între 18.00 și 20.00, sesiune care va fi moderată de europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Citeste și:  Lucrările pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov, gata de start

Vocea tinerilor către un viitor mai sustenabil se va face auzită în stradă prin exemple de bună practică oferite de cei mai remarcabili dintre ei**: jurnaliști și activiști de mediu, membri ai Consiliului Tineretului din România și Consiliului Local al Copiilor Brașoveni. Vino să vezi perspectiva tinerilor către un oraș mai verde!

Evenimentul va putea fi urmărit și live pe pagina de facebook a Primăriei Brașov.

Pietonala Green Community

Bulevardul Eroilor, pe tronsonul cuprins între Modarom și magazinul Star, este închis pentru o serie de activități menite să scoată oamenii din casă și mașinile de pe stradă.

În centrul evenimentului se va afla fundația Cărturești și al său Street Delivery cu Pietonala FOV – Green Community care va reactiva instalațiile create în timpul Street Delivery cu noi activități pentru copii, adolescenți și adulți. Vor fi: o expoziție dedicată proiectelor care înverzesc Brașovul, discuții despre mediu și sustenabilitate, ateliere de grădinărit, de modelare urbană, pictură pe asfalt, desen botanic, de creație etc.

Caravana ECOTIC, muzeul mobil al deșeurilor electrice, va fi prezentă tot acolo, pentru o incursiune în lumea reciclării deșeurilor electrice care îi va face pe cei care o vizitează să înțeleagă importanța colectării separate prin prisma materialelor reciclabile, dar și periculoase, care se pot recupera din echipamente. Totodată, caravana va prelua și deșeuri electrice, care vor ajunge ulterior la reciclare.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

„Green Talks – Conferința pentru cetățenii Brașovului“, „Escape Tent – Aventura salvării planetei“ – în care participanții au la dispoziție o oră pentru o aventură tip „escape room“ pentru a salva planeta, „Ruleta Arbuștilor“, la care participanții vor învârti o ruletă din lemn pentru a „alege“ arbustul ce va fi plantat în spații urbane pregătite anterior și vor putea să și planteze acel copăcel sub îndrumarea unor specialiști, sunt numai câteva dintre activitățile la care puteți participa pe această stradă.

* Implicarea civică

Invitați:

  • Andy Clarke – Director of Strategy, Toole Design, fost președinte al League of American Bicyclists (US) – Importanța implicării cetățenilor. Cum să lucrăm constructiv cu autoritățile de la toate nivelurile – 15 min;
  • Ioana Vașoti – Coordonator EUROPE DIRECT Râșnov, Centru local de informare și dialog privind Uniunea Europeană – Cum pot cetățenii contribui la procesul de elaborare a legilor UE prin participarea la consultări publice și oferirea de feedback. – 15 min;
  • Luminița Tănasie – Centrul de educație pentru dezvoltare durabilă din Râșnov – Educația de mediu – 15 min;
  • Mihaela Andrieș – Coordonatorul Grădinii Urbane “La Nuc”, Fundația Comunitară – Cum ne reîmprietenim cu natura în Brașov – 15 min;
  • Conf. dr. ing. Dorin Beu@Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Romanian Green Building Council – Comunități Sustenabile – exemple de bune practici – 15 min.
Citeste și:  Presa internațională, despre alegerile din România: ”șoc”, ”cutremur”, ”surpriză”

**Implicarea tinerilor în politicile publice de mediu: 18:00 – 20:00

  • Laura Istrate – Go Green Project – Asociația pentru Integrare Socială și Protecția Mediului Feedback Brașov – Lansarea unui instrument de măsurare a amprentei de mediu; 
  • Politicalaminut – Vlad Adamescu și Răzvan Petri, co-fondatori ai paginii de Instagram politicalaminut;
  • Marian Ignat – jurnalist și activist de mediu WWF; 
  • Alexia Rus și Horia Bratu – Consiliul Local al Copiilor Brașoveni; 

Conferința se va încheia cu o prezentare a Luminiței Vlaicu – intrevecini.ro – un program al BRD pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.