Agenția pentru Protecția Mediului Brașov anunță situația pagubelor produse de speciile strict protejate (urs si lup)

Modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexexele 1 si 2 la Legea nr. 407/2006, vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este reglementată de HG nr. 3/2023.

”În perioada 01.01.2023 – 30.09.2023, la nivelul jud. Brasov s-au înregistrat un număr de 96 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs si lup) la culturile agricole, animale domestice si vehicule rutiere (accidente auto in care au fost implicate specii strict protejate).Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube in 87 de cazuri, iar din specia lup, in 9 cazuri”, a declarat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

In prima parte a anului 2023, cele mai multe pagube s-au inregistrat la animale domestice (ovine, caprine si bovine). In a doua parte a anului (inceputul lunii august si pana in prezent), frecventa pagubelor produse de speciile strict protejate (urs brun) a crescut in cazul culturilor de porumb ajuns in stadiul de dezvoltare lapte- ceară.

Din datele înregistrate de APM Brașov, frecvența pagubelor produse de speciile protejate este mai ridicată in următoarele zone: UAT Homorod, UAT Apața, UAT Șercaia, UAT Mândra și UAT Sâmbăta de Sus, UAT Bunești, UAT Hârseni, UAT Cincu, UAT Ormeniș, UAT Cața, UAT Crizbav.

Până in momentul de față au fost intocmite 96 de dosare cu o valoare a pagubelor în cuantum de 466540 RON, fiind achitate despăgubiri in cazul a 31 dosare, in cuantum de 147123 RON. In urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din speciile urs si lup au omorât un nr. de 127 ovine, 19 bovine și 2 suine. De asemenea, au fost distruse de către exemplare din specia urs, 28 de familii de albine și afectată o suprafață 31,54 ha porumb boabe și siloz și 0,1 ha plantație Aronia. Tototdată au fost înregistrate 4 dosare de pagube produse vehiculelor rutiere rezultate in urma accidentelor auto in care au fost implicate specii protejate (urs brun).

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Valoarea pagubelor a fost de 88759,54 RON, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit în baza prevederilor HG nr. 3 din 2023, conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcție de prezența/absența pe sectorul de drum, unde s-au întâmplat evenimentele, a indicatoarelor rutiere cu semnificația ATENTIE ANIMALE.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.