În România, peste 16 milioane de persoane sunt asigurate medical

Potrivit Radio România Actualități, în România, peste 16 milioane de persoane sunt asigurate medical, adică primesc servicii de sănătate decontate de stat. Însă, dintre acestea, mai puţin de jumătate plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate. Restul sunt categorii scutite de plata acestor contribuţii, dar care beneficiază de îngrijiri medicale.

Datele CNAS arată că primii scutiți sunt copiii care au vârsta până la 18 ani sau tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenți doctoranzi.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

O altă categorie sunt tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate. Aceleași facilități au și persoanele deportate în străinătate, veteranii de război, invalizii și văduvele de război.

De asemenea, sunt scutite de plata contribuției la sănătate persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni, femeile însărcinate și lăuzele, pensionarii. Tratamentele medicale se dezvoltă permanent și sunt din ce în ce mai scumpe, de aceea se caută soluții pentru creșterea veniturilor la Fondul național unic de asigurări de sănătate, din care sunt plătite serviciile medicale oferite de furnizorii din sistemul sanitar, însă fără succes.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Sursa: Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.