4 Octombrie celebrează Ziua internațională a animalelor

Ziua Internațională a Animalelor este sărbătorită, în fiecare an, la 4 octombrie. ”World Animal Day” este o zi specială dedicată vieții animalelor și legăturii noastre cu ele, notează Știrile TVR.

Tema din acest an „Great or Small, Love Them All” („Mici sau mari, să le iubim pe toate”) încurajează oamenii din toate mediile sociale să ajute animalele din jurul lor, indiferent de specie şi scoate în evidență importanța tuturor ființelor, mari și mici, oferind posibilitatea ca și cele mai neglijate animale să fie apreciate pentru ceea ce fac și sunt.

Șoarecii folosiți pentru experimente au nevoie de noi la fel de mult ca și elefanții maltratați în turism.  Oricine ai fi și oriunde ai locui, poţi contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun și mai blând pentru animale. Ziua Mondială a Animalelor este pentru toată lumea.

De la cele mai mici insecte până la cele mai mari mamifere, animalele sunt inteligente și au abilități cognitive. Aceste abilități sunt cruciale pentru supraviețuirea lor în sălbăticie.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

De exemplul albinele. Aceste insecte minuscule nu sunt doar polenizatoare vitale, ci au și o capacitate remarcabilă de a comunica între ele printr-un limbaj special. Prin mișcările lor complicate, albinele sunt capabile să transmită informații importante despre sursele de hrană, locații și multe altele. Urcând pe scara superioară, găsim delfinii și elefanții, care sunt recunoscuți pe scară largă ca fiind unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă. Aceste creaturi posedă abilități cognitive foarte dezvoltate, inclusiv capacitatea de a folosi limbajul, de a se recunoaște în oglinzi și de a manifesta empatie și altruism.

Cimpanzeii sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe glob. Folosesc cel puțin 66 de gesturi ale mâinilor pentru a comunica între ei în sălbăticie, au abilități dovedite de rezolvare a problemelor și împart aproape 99% din ADN-ul lor cu oamenii! La anumite teste de memorie, cimpanzeii i-au întrecut chiar și pe oamenii din studiu!

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Corbii au fost testați pentru rezolvarea unor situaţii și, în multe cazuri, s-au dovedit a fi la fel de buni sau chiar mai buni decât oamenii! De asemenea, au demonstrat capacitatea de a găsi soluții creative, cum ar fi aruncarea de nuci pe un drum, astfel încât mașinile să treacă peste ele să le spargă. Un studiu științific din 2020 consideră, de asemenea, că ciorile operează o oarecare conștiință de sine, iar inteligența lor ar putea fi la egalitate cu a maimuțelor.

Elefanții au cel mai mare creier dintre toate animalele terestre! Cercetările au arătat că elefanții pot înțelege diferența dintre limbi și, de asemenea, dacă vorbește un bărbat, o femeie sau un copil. Elefanții au demonstrat, de asemenea, că pot folosi instrumente pentru a obține hrană. Elefanții dau dovadă de empatie, se consolează reciproc prin sunete și mişcări. De asemenea, au demonstrat că își plâng morții, dând uneori chiar semne că încearcă să îngroape corpul celui decedat.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Caracatiţele au cel mai mare raport creier/corp dintre toate nevertebratele. Acestea au fost testate pentru a vedea dacă pot face diferența între două persoane, punând o persoană să se poarte amabil și cealaltă neinteresată, iar caracatița a arătat apoi afecțiune și preferință pentru persoana amabilă. De asemenea, au fost înregistrate în timp ce foloseau coji de nucă de cocos pentru a se proteja, învățând din greșeli, navigând prin labirinturi și evadând din bazinele „anti-evadare”.

Delfinii au trecut o măsură a inteligenței cunoscută sub numele de testul de recunoaștere a sinelui în oglindă, prin care se verifică dacă un animal recunoaște că este propria reflexie în oglindă și nu un alt animal din specia sa. Multe animale nu trec acest test, iar acest lucru dovedește nivelul de inteligență al delfinilor. De asemenea, aceștia lucrează bine împreună pentru a prinde hrana, se grupează în cerc în jurul peștilor și se hrănesc pe rând.

Sursa: Știri.tvr.ro / Foto. unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.