Cea mai adâncă peșteră din România

Noul record naţional de adâncime a fost făcut cu ajutorul unui scafandru care a trecut o galerie de şase metri, complet inundată şi care a permis deschiderea accesului către o altă verticală de 19 metri lungime, potrivit Radio România Actualități.

Descoperirea a fost făcută recent de speologi, în urma calculelor topografice.

46 de specialiști din România, Ungaria, Grecia, Ucraina şi Germania au organizat o tabără de explorare în Piatra Craiului și au stabilit că „Avenul de sub Vârful Grind” este într-adevăr cea mai adâncă peșteră din România, cu 800 de metri adâncime.

Noul record naţional de adâncime a fost făcut cu ajutorul unui scafandru care a trecut o galerie de şase metri, complet inundată şi care a permis deschiderea accesului către o altă verticală de 19 metri lungime, potrivit Radio Târgu Mureș.

Citeste și:  Ieri a fost o nouă zi plină pentru pompierii militari. Au gestionat aproape 1.500 de situații de urgență

Organizatorul taberei de explorare, Alexandru Pologea: Au fost niște ture în condiții grele, în primul rând prin adâncimea la care se lucrează, apa care vine de sus, umiditatea de acolo, temperatura redusă. Tura în care am reușit să explorăm zonele fost sifon a fost una dificilă. E o zonă în general dificilă, cu strâmtori, periculoasă prin faptul că se poate închide sifonul în spatele celor care explorează sau prin riscul unei viituri, în caz de vreme neprielnică, prin căderile de blocuri. Tura în care am reușit să trecem acum a fost de 36 de ore, în trei oameni. În general, turele de speologie sunt de până în 20 de ore, dar e nevoie de un efort mare.

În România, a doua cea mai adâncă peşteră este situată în Parcul Natural Apuseni şi are o adâncime măsurată de 635 de metri. (PH)

Citeste și:  Braşovul, inclus de Naţional Geografic în topul celor mai bune 25 destinaţii turistice de vizitat în 2025

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.