Cel mai înalt turn din lemn din lume va fi construit în Australia

Potrivit Știrilor TVR, Australia de Vest ar putea găzdui în curând cea mai înaltă clădire din lemn din lume, după ce autoritățile din Perth au lansat planurile pentru un turn „hibrid” de 191,2 metri înălțime, de aproape două ori mai înalt decât deținătorul recordului actual, relatează CNN.

Comitetul de evaluare a dezvoltării în comun Metro Inner-South din Perth (JDAP) a aprobat propunerea Grange Development pentru zgârie-nori, denumit în prezent clădirea C6. Dezvoltatorii spun că 42% din turnul propus va fi construit din lemn, cu stâlpii și miezul din beton armat.

Dacă va fi finalizată, clădirea înaltă va depăși cea mai înaltă clădire hibridă din lemn-beton din lume, turnul Ascent din Milwaukee, Wisconsin, care are 25 de etaje sau 86 de metri, potrivit Consiliului pentru clădiri înalte și habitat urban. Structura propusă, situată pe strada Charles din South Perth, va fi, de asemenea, mai înaltă decât viitorul sediu Atlassian din lemn hibrid din Sydney, care este gata să revendice recordul de la Ascent, dar nu a fost încă finalizat. La fel ca Atlassian, turnul C6 propus va combina grinzile din lemn laminat cu un exoschelet de oțel pentru a susține structura.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Potrivit Grange Development, turnul de 50 de etaje va conține peste 200 de apartamente și va fi prima clădire rezidențială cu emisii de carbon negative din Australia de Vest. „Intenția C6 a fost întotdeauna, în esență, o propunere simplă”, a declarat directorul Grange Development, James Dibble, într-un comunicat de presă. „Aspirația noastră cu C6 este să ne mutăm atenția către o abordare mai conștientă de climă”.

Turnul va folosi 7.400 de metri cubi de lemn de la 600 de copaci, potrivit Grange. „Nu putem crește beton”, a spus Dibble într-o propunere înaintată autorităților din Perth, denumind planul „un nou plan cu sursă deschisă care utilizează metodologia de construcție hibridă pentru a compensa emisiile de carbon din mediul nostru construit”. „Aceasta este oportunitatea noastră de a afirma că ne pasă cu adevărat, atât de criza locuințelor dinaintea noastră, cât și de criza climatică unde facem foarte puțin ca industrie”, a adăugat el.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Pe lângă utilizarea lemnului, planul Grange include și caracteristici verzi, cum ar fi o grădină pe acoperiș, o fermă urbană și acces al rezidenților la 80 de modele Tesla Model 3 complet electrice.

Philip Oldfield, profesor asociat de arhitectură și șef al Școlii de Mediu Construit a Universității din New South Wales, a declarat pentru CNN că, din punct de vedere al mediului, proiectul are „acreditări puternice”. „De obicei construim clădiri înalte din oțel și beton. Cimentul este responsabil pentru 8% din toate emisiile de CO2. Deci, înlocuind betonul și oțelul cu un material bio, cum ar fi lemnul, se va reduce un impact destul de semnificativ asupra mediului”, a spus Oldfield.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Cu toate acestea, el și-a exprimat scepticismul cu privire la unele dintre celelalte afirmații ale dezvoltatorului. „Sunt puțin mai cinic în ceea ce privește ideea că are carbon negativ”, a spus Oldfield. „Singurul mod în care ar fi carbon negativ este dacă turnul ar stoca mai mult carbon în lemn decât a fost eliberat (de) celelalte materiale. Acest lucru poate fi posibil, dar asta va fi întotdeauna temporar”, a explicat el.

Cu toate acestea, Oldfield este optimist cu privire la utilizarea în creștere a lemnului în construcții. „În general, cred că este un mare pas înainte”, a spus el. „Trebuie să construim mult mai multe clădiri din lemn”.

Sursa. Știri.tvr.ro / Foto. Grange Development Consulting

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.