Reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheasa – Jimbor – limită judeţ Harghita

Unul dintre cele mai ample proiecte investiţionale ale Consiliului Judeţean Braşov, început încă din anul 2016 şi implementat în perioada 2020-2023 îl reprezintă reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limită Judeţ Harghita.

Pentru realizarea acestui obiectiv foarte important la nivelul comunităţilor locale din zona Rupea şi considerat o prioritate de autorităţile administrative ale judeţului Braşov, Consiliul Judeţean a accesat în decembrie 2017 fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Drumul este vital nu doar pentru deplasarea locuitorilor din partea nordică a judeţului nostru spre principalele căi rutiere, ci şi ca variantă de legătură interjudeţeană Braşov – Harghita. 

Procedurile de recepţie la terminarea lucrărilor au început joi, 5 octombrie, de comisia condusă de Mihai Pascu, directorul Direcţiei Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din cadrul CJ Braşov, şi au continuat vineri, 6 octombrie, în prezenţa a numeroase oficialităţi, printre care Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – cel care în mandatele avute la conducerea judeţului a coordonat realizarea acestui obiect investiţional, Şerban Todorică-Constantin, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov, şi dr. Cristina Vecerdi, deputat în Parlamentul României.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Au fost de asemenea prezenţi consilieri judeţeni, primari din zona Rupea, alături de reprezentanţii firmei constructoare, SC Viarom Construct SRL, ai proiectantului, Bomaco SRL, şi ai supervizorului/dirigintelui de şantier, Venturo Investment SRL.  

Lucrările de reabilitare a Drumului Judeţean 132 au fost adjudecate în ianuarie 2021 de SC Viarom Construct SRL, în urma unor proceduri de achiziţie la care au participat cinci operatori economici.

În martie 2021, amplasamentul a fost predat către constructor şi au fost demarate lucrările de execuţie.

Potrivit prevederilor contractuale, lucrările ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2022, încă ca urmare a modificărilor impuse de avizele revizuite privind amenajarea albiilor şi relocarea, protejarea sau, după caz, înlocuirea conductei de apă din localitatea Jimbor, precum și a necesităţii protejării conductei de gaz pe zonele de interferență cu reabilitarea drumului, lucrările au fost prelungite până la jumătatea anului 2023.

Reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheasa – Jimbor – limită judeţ Harghita (km 0+000 – 18+250) a cuprins realizarea structurii rutiere a drumului pe toată lungimea acestuia cu tot ceea ce înseamnă carosabil, acostamente, poduri, podețe, drumuri laterale şi amenajare alveole pentru staţii transport public.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Au fost realizate şanţuri, rigole carosabile şi de acostament pentru scurgerea apelor pluviale, s-au construit podeţe transversale, podeţe la drumurile laterale şi podeţe către accese, s-au reabilitat şi construit un număr de opt poduri.

În contract au fost prevăzute inclusiv lucrări pentru siguranţa circulaţiei, parapete de protecţie, marcaje longitudinale, marcaje transversale, indicatoare, stâlpi rutieri şi benzi rezonatoare.

Conform Proiectului Tehnic, lungimea sectorului de drum care s-a reabilitat prin acest proiect este de 18,161 km.

„Pentru judeţul Braşov, DJ 132 este un drum foarte important şi mă bucur că acest obiectiv de investiţii pe care l-am început, la fel ca multe altele, în primul meu mandat la conducerea Consiliului Judeţean, este acum finalizat. Sunt încântat să văd că, rând pe rând, proiectele demarate în ultimii şapte ani de administraţia judeţeană sunt duse la bun sfârşit, făcând loc altora, la fel de necesare pentru judeţul nostru. Această investiţie în modernizarea infrastructurii rutiere a judeţului este una dintre miile realizate în întreaga ţară cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării alocate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală II, toate având ca scop dezvoltarea comunităţilor locale şi îmbunătăţirea condiţiilor asigurate locuitorilor”, a spus Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Valoarea totală a lucrărilor a fost de 68.251.441,20 lei, din care 60.165.005.90 lei reprezintă valoarea asigurată de către MDLPA, prin PNDL II, diferenţa fiind asigurată din bugetul judeţean.

„DJ 132 este un drum vital pentru comunităţile locale din nordul judeţului Braşov. Reabilitarea lui va genera o dezvoltare în plan economico-social pentru localităţile din zona Rupea şi va deschide o cale modernă de acces rutier între judeţele Braşov şi Harghita. Cu ani în urmă, acest drum era într-o stare proastă, dar în prezent populaţia deservită este foarte mulţumită de tronsonul rutier pe care l-am reabilitat. În perioada imediat următoare vom pune pe harta judeţului Braşov şi alte drumuri judeţene pe care le avem reabilităm sau le modernizăm”, a menţionat preşedintele CJ Şerban Todorică-Constantin.

Drumul reabilitat va facilita dezvoltarea turismului, având în vedere că satele prin care trece sunt recunoscute pentru bisericile fortificate săseşti, pentru monumente ale naturii aşa cum este stejarul multisecular de la Mercheaşa, dar şi pentru alte atracţii menite să stârnească interesul vizitatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.