Premierul Marcel Ciolacu, invitat să deschidă cea de a doua ediție a EDU Dual, conferința dedicată dezvoltării învățământului profesional (Brașov)

Primăria Brașov organizează în această lună cea de a doua ediție a conferinței dedicată dezvoltării învățământului profesional dual în România, EDU Dual, în perioada 17-18 noiembrie, la hotelul Aro Palace. Acest eveniment se desfășoară în parteneriat cu Camera de Comerț Româno – Elvețiană.

,,După succesul pe care l-am avut anul trecut cu conferința EDU Dual, când peste 200 de reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri, au aflat cum influențează educația tinerilor noile schimbări din legislația care privește învățământul dual – în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar – și care este impactul acestora asupra economiei și societății unei regiuni, anul acesta trecem la un nou nivel, acela de implementare a soluțiilor pentru dezvoltarea învățământului profesional dual, ruta completă, liceu și universitate. Am invitat toate cele 15 consorții, care, alături de Brașov, au obținut finanțare prin PNRR pentru construirea campusurilor duale pentru a discuta cu specialiștii din Elveția și Germania despre soluțiile de succes pentru funcționarea acestor campusuri, dar și specialiștii din Ministerul Educației pentru a vedea care sunt variantele optime de implementare a proiectelor finanțate prin PNRR. O altă temă a acestei conferințe este tranziția de la școală profesională și tehnică la școală digitală, cu accent pe meseriile noi care au apărut datorită acestei tehnologizări accelerate a producției. Brașovul confirmă, încă o dată, că este polul de dezvoltare al României în ceea ce privește învățământul profesional dual”, a precizat primarul Allen Coliban.

Printre cei invitați să deschidă anul acesta conferința EDU Dual se numără premierul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea și ES ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Una dintre temele abordate în ediția din acest an a conferinței dedicate învățământului dual este cea legată de experiența angajatorilor care au investit în învățământul dual pentru formarea noilor generații de talente, în cadrul căreia reprezentanții companiilor partenere vor prezenta experiența lor în ceea ce înseamnă pregătirea profesională a elevilor și angajarea lor la finalul studiilor.

Într-o sesiune separată, participanții vor avea ocazia să afle cum funcționează aceste campusuri duale în Elveția și Germania, dar vor vedea și care sunt soluțiile pentru a le transforma în exemple de succes, modele fiind campusurile duale din Lucerna și Polybau, Elveția, și cel din Waldkirchen, Germania.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

Tot în prima zi a conferinței, participanții vor afla și care este cea mai bună variantă pentru a face trecerea de la școală profesională și tehnică la școală digitală și ce meserii noi vor apărea pe fondul digitalizării accelerate.

A doua zi a conferinței este dedicată exclusiv echipelor de implementare a proiectelor de construire a campusurilor duale, finanțate prin PNRR, care, în cadrul unor ateliere de lucru, vor discuta cu specialiștii din Ministerul Educației despre dezvoltarea învățământului dual, ruta completă și despre dezvoltarea și digitalizarea campusurilor profesionale integrate.

Având în vedere Ordonanța de Guvern pentru reducere a cheltuielilor pentru organizarea de evenimente, ediția de anul acesta a EDU Dual se desfășoară exclusiv cu sprijinul financiar al firmelor partenere care fac parte din Consorțiului Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov, alături de Aro Palace și Sergiana.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Consorțiul Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov are următoarea componență:

  • UAT Municipiul Brașov – lider de consorțiu;
  • UAT Județul Brașov; UAT Orașul Întorsura Buzăului; Universitatea Transilvania Brașov; Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu; Colegiul Tehnic Maria Baiulescu; Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț; Colegiul Tehnic Transilvania; Colegiul Tehnic de Transporturi; Școala profesională germană Kronstadt; Liceul tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului; DWK Fit for Future; RATBV SA; Airbus Helicopters Romania SA; IAR SA Brașov; Miele Tehnica SRL; Kolping Concept SRL; Cucinino Pasta Bar SRL; Atos IT Solution and Services SRL; Inspectoratul Școlar Județean Brașov; Eviden Techologies SRL; Camera de Comerț și Industrie Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.