Proiectul Brașov Art Stories inițiat de Muzeul de Artă Brașov a ajuns la final

Proiectul „Brașov Art Stories” a adus 13 artiști brașoveni consacrați mai aproape de public și a scos Muzeul de Artă Brașov în afara zidurilor prin intermediul activităților de cercetare, tururi ghidate urbane, proiecții de video mapping și o expoziție în aer liber.

„Proiectul ‘Brașov Art Stories’ a adoptat o abordare comprehensivă, aducând împreună povești despre artiștii brașoveni semnificativi din secolele XIX și XX, proiecții video-mapping, opere de artă create de elevi și tururi interactive urbane. Această combinație de metode a făcut cultura și arta mai accesibile și mai atrăgătoare pentru toată lumea, contribuind la o mai bună înțelegere a istoriei artei din Brașov și consolidând sentimentul de apartenență la identitatea culturală și valorile locale. Având în centru patrimonial Muzeului de Artă Brașov, proiectul a reușit să aducă în prim-plan bogăția artistică și culturală a orașului și să implice comunitatea în explorarea și promovarea acestei moșteniri culturale locale”, povestește Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Specialiștii muzeului au selectat pentru acest proiect 13 artiști brașoveni cu opere de artă aflate în colecția Muzeului de Artă Brașov, pentru a fi prezentați publicului. Aceștia sunt: Mișu Popp (1827-1892), Friedrich Miess (1854-1935), Elena Mureșianu (1862-1924), Elena Popea (1879-1941), Gustav Kollár (1879-1970), Hans Eder (1883-1955), Hans Mattis-Teutsch (1884-1960), Hermann Morres (1885-1971), Margarete Depner (1885-1970), Valeriu Maximilian (1895-1945), Irina Lukász (1902-1985), Karl Hübner (1902-1981) și Friedrich von Bömches (1916-2010).

Biografiile și operele celor 13 artiști au fost aprofundate prin studiile realizate de dr. Radu Popica și drd. Andreea Pocol. Pe baza acestor cercetări, disponibile și pe website-ul proiectului la adresa https://artstories.muzeulartabv.ro/arhiva/, 13 elevi ai Liceului Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” Brașov au realizat lucrări de artă, coordonați de prof. Manuela Zvîc. Tinerii artiști au participat la un atelier susținut de dr. Radu Popica în care le-a fost prezentat proeictul și activitatea artistică a artiștilor selectați. Pe lângă informațiile despre biografii și cariere, elevii au avut ocazia să vadă lucrările de artă aflate în colecția muzeului și să le observe cu atenție pentru a se inspira în propriile lor lucrări.

Citeste și:  Presa internațională, despre alegerile din România: ”șoc”, ”cutremur”, ”surpriză”

Expoziția elevilor, alături de poveștile celor 13 artiști consacrați, a putut fi văzută în perioada 13-30 octombrie 2023 în Parcul Nicolae Titulescu, într-o expoziție în aer liber disponibilă vizitatorilor și trecătorilor în mod gratuit și în program non-stop.

Elevii care au avut lucrări în expoziția „Brașov Art Stories” sunt: Sabina Bărbat, Medeea Coman, Andreea-Denisa Lițcanu, Andrea Mihaică, Eliza Munteanu, Dragoș Negură, Iulia Rădulescu, Natalia Stănculescu, Dragoș-Toma Teodorescu, Sonia Tiurin, Andrei Andrieș Ursu, Alexandru Uveges, Andreea Vacaru.

Biografiile artiștilor brașoveni, derivate din cercetări și prezentate în expoziție, au fost editate de Ana Moca-Grama și Alexandra Ilnițchi-Ardelean.

Tururile ghidate în „Brașovul artiștilor”, conduse de drd. Andreea Pocol, au reprezentat adevărate vânători de comori. Traseul le-a dezvăluit participanților nenumărate aspecte mai puțin cunoscute despre artiștii brașoveni, a scos în evidență inspirația urbană transformată în opere de artă și a schimbat perspectiva asupra străzilor pe care le străbat zi de zi.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Începând din anul 2024, oferta Muzeului de Artă Brașov va cuprinde tururi ghidate urbane. La cerere și pe bază de programare, publicul va putea redescoperi orașul dintr-o perspectivă artistică, și va cunoaște locațiile care i-au inspirat pe artiștii brașoveni.

Brașov Art Stories a fost un proiect inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Asociația Culturală KunSTadt, Asociația Depoul de Artă Urbană și finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.