Scriitoarea Monica Lovinescu, omagiată de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, printr-o expoziție de carte

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov omagiază personalitatea scriitoarei Monicăi Lovinescu (19 noiembrie 1923 – 20 aprilie 2008), de la a cărei naştere se împlinesc 100 de ani, prin intermediul unei expoziţii tematice de carte.

Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost la rândul ei critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană.

Monica Lovinescu s-a născut într-o ilustră familie cu aplecare către lumea literelor, între verii săi numărându-se Anton Holban și Horia și Vasile Lovinescu. În 1931, la vârsta de 8 ani a publicat un basm în revista „Dimineața copiilor”, iar la 15 ani i-au fost tipărite nuvele și schițe în revistele „Vremea” și „Kalende”, sub pseudonimul Ioana Tăutu. În 1943, Monica Lovinescu a publicat sub propriul nume romanul „În contratimp”, iar după război a scris critică teatrală în ziarul „Democrația”.

Citeste și:  Peste 70 de soliști se vor întrece în cadrul Festivalului Național „Brașov Art Talent” 2024, pe scena Centrului Cultural Reduta

După instaurarea regimului comunist în țară, Monica Lovinescu a plecat în Franța ca bursieră a statului francez, un an mai târziu cerând azil politic. A colaborat cu articole și studii despre literatura română și despre ideologia comunistă în mai multe reviste şi traduce în franceză texte românești.

Monica Lovinescu a devenit una dintre cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea „Teze și antiteze la Paris”.

Angajamentul ferm anticomunist s-a soldat în 1977 cu un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist.

Căsătorită cu poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca, Monica Lovinescu şi soţul său au menţinut relații apropiate cu figurile importante ale exilului românesc, locuința lor pariziană devenind un nod pentru exilul românesc și pentru scriitorii și personalitățile culturale române aflate în vizită la Paris. Prin publicitatea făcută disidenților români în presa internațională, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au contribuit la ameliorarea tratamentului acestora de către autoritățile de la București.

Citeste și:  Muzeul de Artă Brașov prezintă un solo show George Roșu despre progresul real al culturii

Din 1990, editura Humanitas i-a publicat cărțile, jurnalul și volumele de studii și articole citite la Radio Europa Liberă.

A încetat din viață în 2008, la vârsta de 85 de ani la Paris. Prin testament, Monica Lovinescu și-a donat casa din Paris statului român, pentru a deveni un loc de studiu și de găzduire pentru cercetători și bursieri români. Din opera sa amintim: „Unde scurte”, „La apa Vavilonului”, „Jurnal inedit”, „Cuvântul din cuvinte”, „Pragul”, „Diagonale”, „Seismografe”, „Insula Șerpilor”.

Luni, 20 noiembrie, Sucursala Braşov a Companiei Naţionale Poşta Română SA va organiza la sediul Consiliului Judeţean un eveniment cu prilejul lansării campaniei naţionale de informare şi conştientizare a modelelor româneşti, etalon al curajului şi demnităţii umane.

Citeste și:  Peste 70 de soliști se vor întrece în cadrul Festivalului Național „Brașov Art Talent” 2024, pe scena Centrului Cultural Reduta

Această campanie, lansată cu prilejul centenarului naşterii Monicăi Lovinescu, este dedicată dizidenţilor români care au avut curajul de a înfrunta regimul comunist, iar Monica Lovinescu a fost o perfonalitate de referinţă între oponenţii sistemului.

Parteneri în această campanie sunt Editura Humanitas, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).

Posta Română propune lansarea a 10 cărţi poştale, sub titlul generic „Eroi anonimi”, care cuprind chipuri/fotografii din dosarele CNSAS ale unor personalităţi locale care au înfruntat regimul comunist în perioada 1975-1989 şi au fost pedepsiţi cu închisoarea, respectiv cu cenzura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.