Modificările fiscale făcute de Guvern ar putea închide multe companii. Prezentare comparativă

Toate modificările fiscale introduse prin ordonanța de urgență adoptată la începutul lui decembrie de Guvern vor produce distorsiuni economice grave în piață, cu efect inflaționist, arată o analiză realizată de OFA-UGIR, potrivit presshub.ro.

Una dintre aceste modificări cu efecte importante este opțiunea de a plăti impozitul pe venitul microintreprinderilor. Acesta a fost gândit și aplicat ani de zile ca o facilitate fiscală, iar acum devine restrictiv și greu de aplicat.

A doua modificare importantă se referă la restricționarea deținerii de către o singură societate la care se poate aplica regimul de impozitare al microintreprinderile. Modificarea va produce efecte negative în lanț prin închiderea unor companii, renunțarea la salariați și transferul acestora în zona de protecție, respectiv în șomaj.

Valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%

A treia modificare vizează impozitul minim de plată pe cifra de afaceri, indiferent de cum se calculează baza impozabilă. Aceasta va genera la unele societăți un impozit de peste 30% față de 16%, cât este cota de impozitare.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

La societățile care lucrează cu marje mici, se vor genera pierderi semnificative întrucât valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%. Orice societate care înregistrează pierderi nu va putea achita acest impozit.

Reducerea Perioadei de Recuperare a Investițiilor a fost modificată și ea. Prima problemă ridicată este scurtarea perioadei de recuperare a pierderilor fiscale de la șapte la cinci ani.

Limitarea Deductibilității Inițiale la 70%

„Al doilea aspect criticat este introducerea unei limite de deductibilitate de doar 70% pentru investițiile realizate în primul an, în cazul în care afacerea nu generează profit în acel an. Aceasta este o situație frecventă pentru afaceri noi, care necesită investiții substanțiale în faza inițială pentru demararea activității. Limitarea deductibilității la 70% înseamnă că o parte semnificativă a cheltuielilor inițiale nu poate fi recuperată prin deduceri fiscale, crescând astfel povara financiară pe termen lung pentru afacerea respectivă. Acest lucru poate fi văzut ca un factor descurajant pentru potențiali investitori sau antreprenori, deoarece reduce atractivitatea inițierii unei noi afaceri, știind că o parte din investițiile lor inițiale nu vor fi complet deductibile”, potrivit OFA-UGIR.

Cele mai importante repercusiuni, analizate de OFA-UGIR, sunt:

  • Impact negativ asupra micilor afaceri: Implementarea acestei măsuri ar putea afecta negativ afacerile mici și start-up-urile, care se bazează adesea pe impozite mai reduse pentru a-și menține viabilitatea financiară.
  • Inechitate fiscală: Impunerea unui impozit mai mare pentru persoanele fizice care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot în mai mult de o persoană juridică ar putea fi percepută ca fiind nedreaptă și discriminatorie față de aceste persoane.
  • Risc de reducere a investițiilor: O astfel de măsură ar putea descuraja investițiile în întreprinderi și ar putea determina asociații să-și reducă implicarea sau să-și vândă părțile deținute, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării afacerilor.
  • Complexitate fiscală suplimentară: Modificarea regulilor fiscale pentru persoanele care dețin peste 25% in 2 sau mai multe entități comerciale ar adăuga complexitate suplimentară în sistemul fiscal și ar putea duce la dificultăți de aplicare și de conformitate.
  • Potențial impact asupra dezvoltării afacerilor mici: Această măsură ar putea afecta negativ afacerile mici și antreprenorii, care ar putea avea dificultăți în a-și dezvolta afacerile și în a atrage investiții.
  • Creșterea prețurilor: Pentru atenuarea efectului financiar generat de schimbarea regimului de impozitare, vor crește prețurile produselor și serviciilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.