Masa de Crăciun cu aproape 170 de aditivi alimentari, 31 grame de sare, 81 grame de zahăr  și o amprentă de carbon de 35,52 kg pentru sarmale și 39,8 kg CO2e pentru salata Boeuf

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar cu acest prilej, ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni. Știm, însă, câți aditivi alimentari, câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Crăciun?

La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății și 81g de zahăr, de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății. 

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț.

Printre acestea, valsează spre încântarea ochilor noștri:

Un sos de ketchup , muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces. Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor.

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina, doar pentru a-l saluta.

Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.

După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai, sau ne delectam cu bere cu fructe, iar pentru copii, o sampanie cu suc de fructe.

La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat .

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus, sare și zahăr.

Citeste și:  Presa internațională, despre alegerile din România: ”șoc”, ”cutremur”, ”surpriză”

Acestea fiind spuse, ajungem la concluzia că la masa de Crăciun consumăm până la:

  • 169 de E-uri (aditivi alimentari)
  • 31g de sare 
  • 81g de zahăr

Cele mai întâlnite E-uri din alimentele menționate sunt: E 300, E330, E412, E440, E451 și E120.

Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Crăciun

De exemplu, dintr-un kg de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez, 4 cepe, 200 de grame de afumătură,  pastă și suc de tomate și bineînțeles, foile de la 2 verze, obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e. Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg, de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

În cazul salatei Boeuf, diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită, care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (a variantei vegane) la 39,8 kg CO2e, adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică (carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne).

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.

Aplicația InfoCons este disponibilă pentru toate sistemele de operare IOS, Huawei și Android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.