Primarul Allen Coliban și cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, au participat astăzi la ceremonia militară și religioasă prilejuite de comemorarea eroilor martiri căzuți la Revoluția Română din Decembrie 1989, care a avut loc în Parcul Eroilor, alături de reprezentanții asociațiilor de revoluționari și ai Asociației 15 Noiembrie 1987, prefectul Județului Brașov, Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, alte oficialități civile și militare.
„Este clipa în care, pe de o parte, sărbătorim libertatea și le transmitem generațiilor următoare prețul cu care ea a fost câștigată, pe de alta, comemorăm amintirea celor căzuți pentru libertatea noastră. Față de anul trecut, am făcut câțiva pași importanți în sensul cinstirii acestei memorii. Astăzi am semnat contractul cu sculptorul care va realiza noul Monument al eroilor. Este o datorie pe care municipalitatea o are față de cei căzuți și față de urmașii acestora și pe care, iată, la 34 de ani, o vom duce la îndeplinire. Este un semn mărunt, poate, dar un semn important în a prețui și în a arăta această prețuire celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră“, a declarat primarul Allen Coliban.
Contractul a fost încheiat cu SC Techno-Sculpt SRL, pentru suma de 561.412,62 lei lei fără TVA. Sculptorul Alexandru – Marius Necșoi va realiza lucrarea, care trebui finalizată în 11 luni, în 3 etape: proiectare, crearea prototipului și realizarea și instalarea efectivă a ”Monumentului Eroilor 1989”, inclusiv a instalației de iluminat arhitectural.
Potrivit artistului, „ideea lucrării a pornit de la imaginea zeiței grecești a victoriei «Nike din Samotrace» şi este o interpretare a acesteia adaptată la situaţia din ţara noastră, una dintre semnificaţii fiind victoria poporului român asupra regimului comunist. Lucrarea simbolizează martiriul celor ce şi-au pierdut viaţa în revoluţia din decembrie 1989, îi întruchipează pe acei tineri ce s-au avântat cuprinşi de mirajul libertăţii şi au ieşit să protesteze cu «mâinile goale şi pieptul dezgolit», laitmotivul poporului român, neştiind ce-i aşteaptă. Au murit naivi, cu credinţa în suflete că vor schimba destinul lor şi al familiilor lor. (…) Se vede cum carapacea în care este ţinut prizonier personajul se rupe în zona pieptului şi a abdomenului. Acest lucru reprezintă faptul că personajul leapădă haina grea a comunismului prevestind schimbarea, precum fluturele ce iese din cocon şi își ia zborul. Totodată, lucrarea mai poate fi interpretată ca o reprezentare a trecerii de la fiinţă la nefiinţă, o «înălţare» dacă ar fi să o traducem în termeni religioşi.“
Monumentul va avea două componente deasupra nivelului solului, respectiv soclul din marmură masivă sub forma unui cub cu latura de 1,2 metri şi personajul stilizat care va fi făcut din bronz turnat în tehnica ,,ceară pierdută”, de aproximativ 3 metri înălţime.
Propunerea de amplasare a monumentului este în Cimitirul Eroilor Revoluţiei din 1989 din Braşov, în rondoul poziţionat în faţa mormintelor, spaţiu gândit special cu ani în urmă pentru un astfel de monument, și în care, în acest moment, se află crucea metalică montată pe un soclu placat cu marmură albă.