Conducerea SRTV, acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul măsurătorilor de radiaţii din TVR

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus luni o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune – SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie.

Conform unui comunicat al sindicatului, de câteva luni aceste rezultate sunt ascunse de către conducerea TVR, pe motiv că se aşteaptă interpretarea lor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică!

„În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR. La sesizările MediaSind TVR conducerea instituţiei a recunoscut că ultimele măsurători au fost efectuate în urmă cu 12 ani. Precizăm că, deşi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – solicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată – conducerea TVR a decis doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiaţiilor electromagnetice)”, se menţionează în comunicat.

MediaSind subliniază că aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajaţi întrucât, în situaţia în care nivelul factorilor de risc depăşeşte limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii şi a Legii nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii locurilor de muncă şi a sănătăţii angajaţilor şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru.

În majoritatea instituţiilor publice din sectorul Cultură şi Mass Media aceste măsurători periodice se fac, de regulă, de către Direcţia de Sănătate Publică sau de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conform sursei citate, regulamentul-cadru care defineşte condiţiile de muncă în Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni, iar angajaţii beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Acelaşi document face precizarea că „în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcţioneze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturaţi factorii de risc”.

SRJ MediaSind şi MediaSind TVR solicită Inspecţiei Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relaţiilor de muncă. Inspecţia Muncii trebuie să verifice şi condiţiile de muncă din Televiziunea Naţională, având în vedere faptul că mai mulţi angajaţi au semnalat grave disfuncţionalităţi.

„Ţinând cont că şirul abuzurilor şi ilegalităţilor săvârşite de conducerea TVR continuă şi pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viaţa angajaţilor, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui – director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituţie să revină la normal. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR”, se mai arată în comunicat. A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.