Prefectul Mihai Cătălin Văsii a participat la o ședință organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU Brașov

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a moderat astăzi ședința tehnică organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU Brașov, având pe ordinea de zi discutarea unor probleme ridicate de primarul municipiului Săcele.

La ședința găzduită de Instituția Prefectului au participat subprefectul Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan, președintele ADI ISO MEDIU, Liviu Călin Butnariu, primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, viceprimarii municipiului Brașov, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, precum și reprezentanți ai conducerilor Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu și SC Fin-Eco SA – societate care gestionează depozitul zonal de deșeuri.

Primul subiect abordat a fost solicitarea primarului municipiului Săcele referitoare la gradul de umplere a celulei 4 a depozitului de deșeuri, reprezentanții Fin-Eco arătând că acesta este de 36,92%, conform măsurătorilor topografice, în timp ce al întregului depozit era de 62,52% la data de 01.12.2023.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

„Depozitul are o capacitate neutilizată disponibilă pentru 12 ani, din care celula 4 – în prezent în exploatare – are o capacitate neutilizată disponibilă pentru 3 ani, respectiv de 599.266 mc, iar celulele 5 și 6 (cu capacitate de depozitare de 1.720.000 mc) au capacitatea neutilizată disponibilă pentru 9 ani”, au precizat reprezentanții Fin-Eco.

Un alt subiect l-a constituit situația documentației aferente suprafețelor pe care urmează a fi operaționalizate celulele 5 și 6 ale depozitului de deșeuri, reieșind necesitatea unei întâlniri de clarificare între reprezentanții SC Fin-Eco SA și specialiștii Primăriei Săcele, întâlnire care va avea loc în perioada imediat următoare.

În încheierea ședinței, vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan, a făcut o prezentare, pe scurt, a stadiului realizării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), proiect ce are ca obiectiv reducerea cantității deșeurilor depozitate la rampă și, deci, atingerea țintelor de reciclare la nivelul localităților județului. Pe termen lung, obiectivul este de a ajunge ca doar 10% din deșeurile generate în județul Brașov să fie depozitate, restul urmând calea reciclării și valorificării.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Implementarea SMID este finanțată cu fonduri europene, iar până acum, în ciuda dificultăților create în primul rând de găsirea unui amplasament acceptat de comunitatea locală, proiectul a avansat: au fost stabilite locațiile, au fost încheiate acorduri notariale cu proprietarii, a fost finalizat studiul de fezabilitate și se așteaptă apariția ghidului de finanțare, pentru a se depune cererea de finanțare. De asemenea, se lucrează la planurile urbanistice zonale pentru locații, echipa Consiliului Județean fiind în faza de obținere a avizelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.