Dezbateri la Prefectura Brașov despre participarea adulților la programe de formare și învățare

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezidat astăzi, alături de subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, precum și de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Ciprian Sterpu, ședința Comisiei de Dialog Social, având pe ordinea de zi prezentarea Strategiei Naționale pentru Formarea Adulților 2024-2027, aprobată de Guvern în luna decembrie a anului trecut.

Din documentul prezentat de directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, Liliana Dragomir, reiese faptul că obiectivul acestei Strategii îi reprezintă dublarea ratei de participare a adulților la învățarea pe tot parcursul vieții, de la 5,9% în prezent la 12% până la sfârșitul anului 2027.

Potrivit Ministerului Muncii, obiectivul vizează creșterea șanselor de angajare pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar și pentru angajatorii care caută personal calificat. Strategia propune măsuri de participare a adulților la programe de formare și învățare pe tot parcursul vieții, astfel încât aceștia să poată răspunde schimbărilor permanente de pe piața muncii.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Conform datelor furnizate de Eurostat cu privire la rata de participare a adulţilor la activităţile de învăţare, în anul 2019 doar 1,3% dintre adulţii din România cu vârste cuprinse între 25-64 ani, avuseseră o experienţă în ultimele 4 săptămâni de învăţare, reprezentând cel mai scăzut nivel din UE, şi semnificativ sub media de 10,8% a UE (sursă: Comisia Europeană, 2020).

În anul 2023, AJOFM Brașov a organizat 132 programe de formare profesională adresate șomerilor aflați în evidența Agenției la care au fost cuprinse 2.450 persoane, dintre care 1.715 femei. De asemenea, în programele de formare profesională au fost cuprinse persoane aparţinând unor grupuri cu dificultăți de integrare pe piața muncii, precum şi persoane care au beneficiat de gratuitate în baza prevederilor Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare, dintre care 1.507 de șomeri din mediul rural.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Programele au fost organizate prin Centrul Regional de Formare a Adulților, prin furnizori autorizaţi de formare profesională și furnizori care au derulat proiecte din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.