Brașovul va avea două parcuri noi! Unul în jurul Cetăţuii și altul în cartierul Bartolomeu

Unul dintre obiectivele Municipalității este acela de a le oferi brașovenilor zone de relaxare, cu spații verzi întinse, mulți copaci, facilități de agrement, domeniu în care Brașovul mai trebuie să investească, cel puțin în zonele noi de dezvoltare imobiliară. În acest moment, primăria are, în diferite stadii, mai multe proiecte de amenajare parcuri în zona Cetățuii, în Bartolomeu Nord, în Tractorul și pe fosta platformă Lubrifin – IUS.

Primarul Allen Coliban a prezentat deja indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru două parcuri, cel de pe Str. Lânii și cel de la Cetățuie. Parcul de pe strada Lânii se va amenaja pe o suprafață de 31.080 de m.p., teren aflat în proprietatea Municipiului, vizavi de Serviciul Județean de Protecție a Plantelor.

„O veste bună pentru brașoveni și mai ales pentru locuitorii cartierului Bartolomeu, zona nordică a acestuia. O doleanță mai veche a lor – aceea de a avea amenajări de parcuri noi într-o zonă care se dezvoltă imobiliar, dar care nu are până acum astfel de infrastructură verde – iată, are o soluție. Propun Consiliului Local spre aprobare indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru noul parc de pe strada Lânii, o amenajare de trei hectare, 22.000 de metri pătrați care vor fi infrastructură verde, amenajări peisagistice, dar vor exista și zone de relaxare, zone dedicate copiilor, zone de joacă pentru copiii mici dar și pentru copiii mai mari, zonă dedicată posesorilor de animale de companie și, totodată, un amfiteatru în aer liber pentru evenimente”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform studiului de fezabilitate, zona verde va ocupa peste 22.000 de metri pătrați și va cuprinde suprafețe cu gazon, cu arbori și arbuști și cu flori perene.

Citeste și:  Sfaturi pentru turiștii care vizitează Poiana Brașov

Pe lângă zona verde vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii de până la 6 ani și pentru copii mai mari, teren de fitness, un teren destinat animalelor de companie, două foișoare de recreere, un amfiteatru cu scenă pentru evenimente în aer liber, alei pentru biciclete și pietonale, cișmele, toalete și locuri de parcare.

Valoarea totală pentru realizarea acestui parc este de 34.515.337,32 lei inclusiv TVA. Pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, municipalitatea va încerca să acceseze fondurile necesare prin Programul Operațional Regional, 2021 -2027, unde există o prealocare pentru Brașov pentru reconversia de zone verzi. Durata totală de implementare este de 20 luni, din care 10 luni execuția lucrărilor.

Parcul de la Cetățuie

Obiectivul principal pentru amenajarea acestui parc este de a pune în valoare cadrul natural, cu crearea unor accese facile și transformarea ei în zonă de promenadă și relaxare.

,,Dealul Cetățuii va cunoaște un nou aspect, o amenajare sub formă de parc, cu accese suplimentare din zona nordică și din zona estică, care să integreze totul într-un circuit pietonal pentru toți cei care vor să viziteze cetatea, dar și pentru cei care sunt în căutarea unui loc de relaxare sau a unui loc de joacă. Vor fi amenajate luminișuri, vor fi amenajate noi alei, vor fi amenajate platforme și zone de belvedere, locuri de joacă pentru copii. Toate aceste lucruri sunt parte a unui proiect care ajunge la un buget de 70 de milioane de lei, bani pe care intenționăm să-i atragem prin fondurile europene disponibile pe noul Program Operațional Regional”, a precizat primarul Allen Coliban.

Vor fi reabilitate aleile pietonale pavate existente în jurul Cetățuii, va fi reamenajat traseul istoric de acces, cu posibilitatea de a realiza legături ulterioare cu strada Mihai Eminescu. De asemenea, va fi reabilitat accesul pietonal principal, din strada Maior Ioan Cranța.

Citeste și:  De ce ar trebui să vă spălați pe față cu sare dimineața și la ce folosește

Se vor realiza noi accese pietonale în partea nordică și estică a sitului, care să favorizeze legăturile cu cartierele învecinate.

Punerea în valoare a caracterului natural al amplasamentului se va face prin amenajarea unor trasee pietonale cu scări și platforme metalice în zonele greu accesibile. În partea nordică a cetățuii este propusă crearea unei platforme metalice pentru belvedere. De asemenea, vor fi create zone de întâlnire, odihnă și ședere de-a lungul aleilor de promenadă adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori.

Proiectantul a prevăzut și amenajarea unor puncte de belvedere în zonele de panoramă valoroase și amenajarea de puncte de observație a Cetățuii, în timpul parcurgerii traseului către vârf.

Citeste și:  Aproape jumătate din energia electrică ce a fost consumată în România în ziua de Crăciun a provenit de la turbinele eoliene

Pentru practicarea de activități în aer liber este prevăzută amenajarea unor luminișuri și a unei zone de joacă pentru copii.

Pentru a reduce la minimum posibil impactul uman asupra peisajului, se va face o inserare discretă a mobilierului urban.

În ceea ce privește redeschiderea Cetățuii, obiectivul municipalității este ca până la începutul lunii mai să se finalizeze lucrările de punere în siguranță, iar Cetățuia să își redeschidă porțile pentru vizitatori. În paralel se derulează proiectul de restaurare a acestui monument istoric, care se află în faza studiilor de fundamentare.

,,Cetățuia va fi deschisă începând cu luna mai. Până atunci, vom termina lucrările de punere în siguranță și de reparații urgente, care înseamnă intervenții pe acoperiș, pe zonele interioare expuse, astfel încât curtea interioară a cetății să poată fi vizitată și să fie și o scenă pentru evenimentele brașovenilor”, a explicat primarul Allen Coliban.

Conform studiului de fezabilitate, cheltuielile totale aferente pentru realizarea acestui obiectiv de investiții sunt de 70.784.194 lei, pentru care vor fi accesate fonduri pin POR, 2021 -2027. Durata totală de implementare este de 30 luni, din care 24 luni execuția lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.