În această perioadă, când oamenii au nevoie de lemn pentru încălzirea locuințelor, procedurile birocratice și anomaliile legistalive blochează sectorul silvic. Este motivul pentru care astăzi, în toată țara, inclusiv la Brașov, au loc proteste.
Federaţia Silva, organizaţie sindicală şi profesională reprezentativă pentru sectorul silvic, având peste 14.000 de membri în întreaga ţară, ce activează în zona de administrare a pădurilor, a adus la cunoştinţa premierului României, Marcel Ciolacu, o situație de blocaj fără precedent.
Reprezentanții federației au depus un memoriu săptămâna trecută, explicând blocajul cu care se confruntă în această perioadă Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Rezolvarea acestei crize stă exclusiv în intervenţia cât mai urgentă a Guvernului, consideră protestatarii.
Din cauza a două acte normative, Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei. Dacă nu se modifică legislaţia actuală, lemnul rămâne nerecoltat şi nevalorificat în 2024.
Ce revendicări au protestatarii:
1. Lemn legal , la prețuri corecte în piață !
2. Eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
3. Lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu în lemn de foc. Promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase.
4. Lemn în piață, recoltat legal, pentru industrie și populație, nu să putrezească în pădure !
5. Industria lemnului este un cumpărător de lemn deja pus în piață! Pădurea se păzește la cioată, nu în fabricile de mobilă!
6. Vrem produse din lemn, prietenoase cu natura, nu produse din plastic!
Pentru oprirea protestelor:
Lemn legal la prețuri corecte pentru industrie. Promovarea OUG care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
Detalii despre acest subiect – AICI.
Sursa: Agerpres