Soțul și soția au câte o firmă. Ce să facă? Consultanții fiscali cer lămuriri de la Ministerul Finanțelor privind întreprinderile legate

Problema întreprinderilor legate, respectiv și a persoanelor căsătorite, are nevoie de clarificări de la Ministerul Finanțelor, iar Camera Consultanților Fiscali (CCF) a trimis o scrisoare către instituție în care i-a prezentat câteva situații care au nevoie de lămuriri în privința interpretării legislației adoptate anul trecut de Guvern, relatează hotnews.ro.

Nu este clar ce fel gândește Ministerul Finanțelor când vine vorba despre persoane căsătorite și rude.

Un exemplu dat de Camera Consultanților fiscali este a unei familii (soț-soție), unde unul dintre soți deține majoritatea drepturilor de vot într-o societate care prestează servicii în domeniul medical, iar celălalt soț deține majoritatea drepturilor de vot într-o societate care prestează servicii de contabilitate, de exemplu fiecare din cei 2 soți având calitatea de administrator în societatea la care deține majoritatea drepturilor de vot și neavând vreo calitate sau implicare în managementul celeilalte societăți (în ambele situații restul drepturilor de vot fiind deținute de terțe persoane).

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Într-o asemenea situație este neclar în ce măsură se consideră că cele 2 societăți sunt întreprinderi legate – este neclar dacă, prin simplul fapt că cei 2 acționari/asociați sunt soț și soție, se consideră că în cadrul celor două societăți se exercită vreunul dintre raporturile descrise mai sus.

„În înțelegerea noastră, având în vedere că fiecare din cei doi soți își exercită în mod individual calitățile de acționar/asociat și administrator în una din cele 2 societăți, atunci se consideră, în sensul alin. (4) al art. 44 din Legea nr. 346/2004, că cele două companii nu reprezintă

întreprinderi legate, întrucât nu este aplicabil niciunul dintre raporturile descrise la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 346/2004, cei 2 soți neacționând împreună”, spune Camera Consultanților Fiscali.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Citește continuarea articolului aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.