Taberele de schi adaptat persoanelor cu dizabilități revin la Cheile Grădiștei

Între 12 și 16 februarie va avea loc pe pârtia de la Cheile Grădiștei (jud. Brașov), cea de-a șasea tabără de schi dedicată persoanelor cu dizabilități din sezonul 2023-2024. Antrenorii Asociației Caiac SMile revin, astfel, la Cheile Grădiștei, după ce între 23 și 26 ianuarie, au schiat tot pe aceeași pârtie, cu peste 100 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități. Tabăra este organizată de Caiac SMile, în parteneriat cu Cheile Grădiștei. Echipa asociației sătmărene va fi prezentă în fiecare dintre aceste zile pe pârtie, între orele 12:00 și 15:00.

Persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, indiferent de natura lor, care doresc să participe la activitățile de la Cheile Grădiștei, fie că au mai schiat sau vor fi la prima experiență de acest fel, sunt invitate să se înscrie prin completarea acestui formular de pe site: https://forms.gle/WiSrTwZ5vccBwhdUA.

Tabăra din perioada 19 – 23 februarie, care trebuia să aibă loc pe pârtia Șureanu (jud. Alba) se anulează, iar programul taberelor din luna martie va fi anunțat la începutul lunii viitoare în funcție de condițiile meteorologice și de starea pârtiilor.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Momente emoționante pe pârtii: familiile tinerilor cu dizabilități au schiat împreună

Pe cele patru pârtii pe care au ajuns până acum în acest sezon (Buscat, Cheile Grădiștei, Vatra Dornei, Poiana Brașov) tinerii cu dizabilități au putut să se bucure de zăpadă alături de frații și părinții lor, pentru prima dată. Iar, în Cluj, tinerii cu deficiențe de vedere au schiat ghidați de antrenorii asociației din Satu Mare de-a lungul unui traseu creat special pentru ei.

Ceea ce mi-am dorit extrem de mult pentru acest sezon a fost să aduc familiile împreună. Sunt multe situațiile în care în familie este și un membru cu dizabilități și niciodată acea familie nu a reușit să schieze. Și am reușit.

În prima tabără de la Cheile Grădiștei l-am plimbat pe Matei în monoschi în timp ce sora lui, Amelia, a fost mereu alături de noi. Și au mai fost și Denis și Cosmin, și Ares și Ciprian, tot exemple minunate.

La Poiana Brașov, Ionuț Filișan a schiat împreună cu fetița lui, Luna. La Vatra Dornei l-am revăzut pe călugărul de la Mănăstirea Putna, care a schiat pentru prima dată alături de noi în ediția trecută a taberelor.

La Păltiniș am schiat alături de micuța Sofia de doar trei anișori, paralizată din naștere, una dintre minunile de care are grijă un înger pe Pământ, Sarah. Sunt multe povești frumoase pe aceste pârtii. Și sigur vom mai scrie și altele”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În prima tabără de la Cheile Grădiștei, Alex Dima, Ana Maria Brânză, Mirela Retegan și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Ștefan Radu Oprea au schiat alături de persoanele cu dizabilități.

Tinerii care au fost prezenți în tabăra de la Cheile Grădiștei au alunecat pe pârtie alături de antrenorii și voluntarii Asociației Caiac SMile, dar și alături de sportivi și personalități publice care susțin accesibilizarea pârtiilor din România. Cu toții au venit special la Cheile Grădiștei pentru a da o mână de ajutor și a schia împreună cu tinerii cu nevoi speciale.

De altfel, Alex Dima, Ana Maria Brânză și Mirela Retegan au participat și în trecut la activitățile organizate de Caiac SMile și s-au implicat în susținerea persoanelor cu dizabilități sau a celor provenite din medii defavorizate care au participat la activitățile sportive organizate de asociația din Satu Mare, atât iarna, cât și vara.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Elevator pentru cei care nu pot părăsi locuința

Noutatea acestei ediții este că asociația sătmăreană poate oferi, la cerere, asistență la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități care locuiesc în imobile neadaptate sau parțial adaptate. Astfel, voluntarii Caiac SMile vor veni cu un elevator special, îi vor coborî și urca pe cei aflați în dificultate și îi pot ajuta inclusiv cu găsirea unui mijloc de transport pentru a ajunge pe pârtie. Cei care doresc ajutor, sunt rugați să sune la numărul de telefon: 0760 291 669.

Până acum, peste 600 de persoane cu dizabilități locomotorii, sindrom Down și tulburare de spectru autist au schiat alături de antrenorii și voluntarii Asociației Caiac SMile, în cele cinci tabere de schi adaptat.

Înscrierile pentru oricare dintre pârtii se fac pe www.caiacsmile.ro*

*Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Programul actualizat va fi disponibil atât pe site, cât și pe toate canalele de comunicare online ale asociației, Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.