Lucrările pentru cel mai amplu program de creștere a siguranței pietonilor, bicicliștilor și șoferilor sunt în plină desfășurare la Brașov

Primăria Brașov a finalizat montarea primelor sisteme de semaforizare a trecerilor de pietoni din cadrul proiectului „Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiul Braşov”, o investiție prin care municipalitatea va realiza o prioritizare a transportului public, fluidizarea traficului pentru toți participanții și deschiderea primului centru de monitorizare și creștere a siguranței pe drumurile publice.

Primele semafoare au fost instalate la trecerile de pietoni a intersecției străzilor Al. Vlahuță și Hărmanului, iar la alte două intersecții, Gării – Victoriei și Gării – Aurel Vlaicu, lucrările de instalare a semafoarelor se apropie de final.

De asemenea au început și lucrările de infrastructură la Centrul de monitorizare și control trafic, respectiv consolidarea fostului punct termic de pe str. Hărmanului nr. 15.     

Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului, cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat de monitorizare, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

„Lucrările pentru implementarea proiectului de realizare a unui sistem de monitorizare și control al traficului sunt în plină desfășurare. Deja am finalizat montarea primelor două sisteme de semaforizare a trecerilor de pietoni, la intersecția dintre str. Hărmanului și Alexandru Vlahuță. În cazul altor două intersecții mai trebuie să montăm doar corpurile de semafoare și în curând vom începe primele teste. De asemenea, lucrăm la reconversia fostului punct termic de pe strada Hărmanului care va deveni centru de control al traficului. Vorbim de un proiect foarte important pentru siguranța tuturor participanților la trafic – pietoni, bicicliști și șoferi, axa principală pentru o mai bună, mai eficientă gestionare a traficului din oraș și pentru creșterea siguranței pe drumurile publice. Punem accent pe transportul în comun, pe creșterea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, dar și a șoferilor. Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului, pentru a reduce blocajele, dar și măsuri de creștere a siguranței pietonilor”, a explicat primarul Allen Coliban.

Următoarele treceri de pietoni în care se vor instala sisteme de semaforizare sunt cele de la intersecțiile Al. Vlahuță – Saturn – Zizinului  și Saturn – Calea București, urmate de cele de la intersecția străzilor Calea București și Lacurilor, respectiv, Calea București – intrare Carrefour.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Pentru a reduce la minimum impactul asupra traficului, lucrările se execută între orele 19.00 – 22.00 (de luni până vineri), iar sâmbăta și duminica, între orele 10.00 – 22.00.

Conform primarului, prin implementarea acestui proiect, vor fi semaforizate 35 de treceri de pietoni noi și încă 3 intersecții, la care se adaugă modernizarea semaforizării în alte 44 de intersecții. Printr-un sistem complex de camere și senzori video, vor putea fi identificate, rapid, blocajele din trafic, iar prin sistemele de semaforizare se va asigura creșterea fluenței pe anumite direcții.

În plus, se va putea prioritiza circulația mijloacelor de transport în comun, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru a alege autobuzul în locul autoturismului propriu.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Proiectul mai conține și o componentă dedicată parcărilor publice, prin intermediul căreia se va gestiona mult mai eficient parcările din zonele aglomerate, iar șoferii vor putea ști, din timp, unde sunt locuri de parcare libere.

Lucrările sunt derulate de asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope*. Valoarea acestei achiziții este de aproape 30 de milioane de lei (29.468.500,00 lei fără TVA). Termenul de implementare a proiectului este sfârșitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.