Trei cetățeni asiatici sechestrați într-un apartament din Brașov au fost eliberaţi de către polițiști. Aceștia erau ținuți acolo de doi pakistanezi care cereau de la rude câte zece mii de euro pentru fiecare. Una dintre rude a anunțat însă poliția, iar răpitorii au fost prinși la scurt timp.
La data de 13 februarie 2024, poliţiştii Capitalei şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, din cadrul I.G.P.R., au prins în flagrant doi bărbaţi, în vârstă de 24, respectiv 37 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod illegal şi şantaj.
În fapt, la data de 12 februarie 2024, poliţişti din cadrul Secţiei 24 Poliţie au fost sesizaţi, în jurul orei 20.35, prin sistem 112, de către un bărbat, cetăţean străin, cu privire la o posibilă faptă de răpire a unei persoane.
Astfel, în urma audierilor efectuate, apelantul, un bărbat în vârstă de 26 de ani, a declarat că la data menţionată, în jurul orei 20.30, o rudă a unui tânăr de cetăţenie străină, i-a solicitat acestuia să anunţe autorităţile române că nepotul lui, despre care cunoştea că s-ar afla la muncă pe teritoriul ţării noastre, ar fi fost răpit, iar în schimbul eliberării acestuia, i s-ar fi cerut 10.000 de euro.
În cauză, a fost audiat şi unchiul bărbatului care ar fi fost răpit, acesta declarând că, în aceeaşi zi, în jurul orei 19.50, ar fi fost apelat video, prin intermediul unei aplicaţii online, de cetăţeni străini, ce se aflau într-o încăpere împreună cu nepotul său, în vârstă de 28 de ani. În timp ce aceştia îl agresau fizic pe nepot, prin ameninţări verbale, i-ar fi solicitat 10.000 de euro pentru a-l elibera.
Acesta a precizat că nu deţine date cu privire la adresa unde s-ar afla victima şi nici nu cunoaşte unde locuia sau unde lucra aceasta.
Astfel, în continuarea activităţilor procedurale efectuate de către poliţisti, s-a stabilit că persoana vătămată s-ar afla pe raza judeţului Braşov, fiind constituite mai multe echipe care s-au deplasat în judeţul respectiv.
Totodată, s-a ţinut legătura cu unchiul victimei, aflat în străinătate, acesta fiind sunat în continuare de bănuiţi, pentru a plăti răscumpărarea solicitată.
Din activităţile investigativ-operative, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române s-a stabilit că bănuiţii se deplasează cu un autoturism, iar in jurul orei 16.50, maşina a fost interceptată şi oprită în trafic, pe raza judeţului Braşov.
Astfel, poliţiştii au imobilizat şi legitimat persoanele aflate în interior.
Au fost identificaţi doi cetăţeni străini, respectiv şoferul, un bărbat de 37 de ani şi ocupantul din dreapta, un bărbat de 24 de ani, ambii fiind bănuiţi de comiterea faptei.
De asemenea, pe bancheta din spate, se aflau alţi doi bărbaţi, respectiv cetăţeanul străin de 28 de ani şi un alt bărbat, de o altă cetăţenie, ambii fiind victime ale infracţiunilor de lipsire de libertate şi şantaj.
În continuare, s-a stabilit locaţia unde au fost lipsite de libertate cele două persoane vătămate, respectiv un apartament din judeţul Braşov.
În urma cercetării criminalistice a autoturismului şi a locuinţei, au fost găsite şi ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, printre care paşapoarte ale unor cetăţeni străini, o pungă în interiorul căreia era o substanţă susceptibilă de a avea efect psihoactiv, un pistol având ţeava opturată, mai multe telefoane şi sume, în lei şi valută.
Totodată, din cercetări, s-a mai stabilit că în dimineaţa de 13 februarie a.c., o a treia persoană lipsită de libertate, de o altă cetăţenie, ar fi escaladat geamul balconului, reuşind să fugă.
Toate persoanele au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, faţă de cei doi bănuiţi, şoferul şi ocupantul din dreapta, urmează a fi dispuse măsurile legale care se impun.
În activităţile specifice, au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale-IPJ Braşov şi Serviciului de Investigaţii Criminale-Sector 5.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 24 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod illegal şi şantaj.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.