Asociația Catharsis Brașov a fost invitată la o întâlnire informală cu membrii Subcomisiei pentru Drepturile Copilului din Camera Deputaților, marți, 20 februarie 2024. Scopul întâlnirii este de a prezenta o serie de propuneri care vizează armonizarea Legii adopției în vigoare cu Tratatele internaționale la care România este Stat Parte.
“Imediat sunt 30 de ani de când mă lupt pentru orfanii României. În tot acest timp am avut victorii dar și dezamăgiri. Am determinat de patru ori modificarea legii adopției prin dezbateri publice la nivel local, guvernamental și parlamentar. Copiii lăsați de părinți în grija statului sunt copiii noștri, ai tuturor, și au dreptul la o viață normală într-o familie proprie și permanentă așa cum au toți copiii. Legea adopției trebuie din nou schimbată, dacă vrem o Românie fără orfani”, a declarat Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis Brașov.
Soluțiile legislative pe care Asociația Catharsis le va discuta cu parlamentarii au la bază date reale și recente cu privire la numărul mare al copiilor instituționalizați, peste 40.000, numărul mic al copiilor eligibili la adopție, aproximativ 7.000 și numărul foarte mic al familiilor atestate pe procedura adopției interne, aproximativ 2.500, iar pe procedura adopției externe, aproximativ 60. Dovadă, numărul mic al copiilor adoptați anul trecut, 907, dintre care 10 pe procedura adopției internaționale (familii de români stabiliți în străinătate).
Deși Legea adopției în vigoare a fost modificată și republicată de patru ori până în prezent, totuși, această Lege este în totală neconcordanță cu tratatele internaționale la care România este Stat Parte, motiv pentru care, în prezent, România are cel mai mare număr de copii abandonați de pe întreg continentul european, peste 40.000.
Punctul de plecare pentru o schimbare radicală, care să garanteze realizarea interesului superior al copiilor pentru care nu s-a identificat o familie de adopție internă timp de un an de la deschiderea procedurii de adopție, ar fi abrogarea Art.3 care obligă familiile de români stabiliți în străinătate, care aleg procedura adopției interne, să locuiască efectiv pe teritoriul României înainte de a depune cererea de atestare; modificarea Art.28 privind consimțământul la adopție, aflat în totală neconcordanță cu Art.5 din Convenția Europeană în materie de adopție copii, încheiată la Strasbourg, martie 2008, ratificată și de Parlamentul României, care menține fără rost în sistem copiii separați definitiv de părinți; abrogarea Art. 60 privind adopția internațională, aflat în totală contradicție cu Convenția asupra protecției copiilor și cooperării în materia adopției internaționale, încheiată la Haga la data de 29 mai 1993, ratificată și de Parlamentul României, care face imposibilă adopția internațională; modificarea Art. 76, 77 care fac imposibilă procedura de cunoaștere a familiei biologice de către adoptat.
La întâlnirea cu membrii Subcomisiei pentru Drepturile Copilului din Camera Deputaților vor participa, alături de președintele Asociației Catharsis, trei familii atestate pe procedura adopției interne (aflate pe lista de așteptare), trei tineri dezinstituționalizați (victime ale Legii adopției) și un asistent social.