Suspiciuni de infecție cu Klebsiella la Spitalul Județean Brașov

O pacientă infectată cu Klebsiella, o infecție bacterie gram negativă care poate provoca meningita și alte boli foarte grave, a stat internată în Secția de Arși a Spitalului Județean Brașov timp de două săptămâni. Mai mult, femeia a fost plimbată prin trei spitale din țară.

Plimbarea pacientei cu klebsiella prin trei unități medicale a fost un gest iresponsabil din partea autorităților medicale. Asta cu atât mai mult cu cât pacienta a fost găzduită la Brașov în secția destinată marilor arși, predispuși să contacteze orice virus sau bacterie. Siguranța viitorilor pacienti care vor ajunge în sectia de arși de la Brașov este pusă sub semnul întrebării, pentru că șansele de îndepărtare a bacteriei sunt aproape nule, având în vedere rezistența la antibiotice pe care klebsiella a dobândit-o. Bacteria se fixează pe tuburi, catetere și întregul instrumentar medical, fiind aproape imposibil de neutralizat.
Aceste bacterii determina, in general, pneumonii dobandite in comunitate, dar frecvent se pot raspandi rapid, conducand adesea la apariţia unor focare nosocomiale. Spectrul de sindroame clinice determinate de acest agent patogen include pneumonie, bacteriemie, tromboflebita, infecţii ale tractului urinar (ITU), respirator superior, plagilor, colecistita, colangita, diaree, osteomielita endocardita, endoftalmita si meningita. Prezenţa dispozitivelor invazive, contaminarea echipamentului de suport respirator, utilizarea de catetere urinare, starea precara de sanatate si tratamentul intr-o unitate de terapie intensiva sunt factori care cresc riscul de infecţie nosocomiala cu specii de Klebsiella. Folosirea pe scara larga de antibiotice cu spectru larg la pacienţii spitalizaţi a condus la cresterea portajului de Klebsiella si, ulterior, dezvoltarea unor tulpini multirezistente care produc β-lactamaze cu spectru extins. Aceste tulpini sunt extrem de virulente, prezinta antigen capsular de tip K55 si au o capacitate extraordinara de a se raspandi. Infecţiile determinate de aceste specii au devenit o problema majora in majoritatea spitalelor din cauza rezistenţei multiple la antibiotice1;3.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Femeia de 61 de ani este din județul Olt și a ajuns la Brașov transferată de la Slatina. Pacienta a suferit arsuri cu lichid fierbinte pe 35% din suprafața corpului. Pentru că la Slatina nu exista niciun pat pentru mari arși, s-a luat decizia prin COSU ca femeia să fie transferată la Brașov.

„Avea arsuri prin contact cu lichid fierbinte, gradul II și gradul III cam undeva la 35% din suprafața corpului. Era cunoscută cu diabet și cu hepatită virală cu virus B. La momentul internării s-a efectuat toaleta primară a plăgilor arse și pansament steril, după care a fost anunțat cazul la COSU care, după câteva ore, a revenit și a spus că este un loc liber la Brașov. Din câte știu eu, Brașovul are două paturi pentru mari arși. Pacienta se încadra conform protocolului. S-a luat legătura cu domnul doctor Grigorescu, cred, ne-a și dat acceptul pentru transfer a doua zi”, a declarat, dr. Augustin Popa, medic coordonator Secția Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului de Urgență Slatina.
Pănă la transferul la Brașov femeia a stat internată la Secția ATI a Spitalului de Urgență din Slatina unde i s-au făcut primele analize. Acolo medicii au descoperit infecția cu klebsiella dar si a virusului Hepatitei B.
„Pacientei i-au fost recoltate secreții de la nivelul plăgii, conform protocolului, secreții care au ieșit negativ. Orice pacient intră la noi în Terapie Intensivă este supus la mult mai multe teste. (…) a ieșit o klebsiella. Venea cu infecția de acasă, nicidecum de la noi din spital pentru că analiza asta se face exact la internare”, a precizat medicul de la Slatina.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Pe 18 octombrie, femeia a fost adusă la Brașov. Pacienta a stat internată aici timp de două săptămâni, la Secția de Arși, într-unul dintre cele două paturi pe care Brașovul le deține. După 14 zile, femeia a fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași unde a fost operată.

Am primit solicitarea de transfer de la Secția de Arși de la Spitalul Brașov, a fost transferată cu avionul SMURD, cu echipaj de la București. Are arsuri pe 45 % din suprafața corpului, dintre care 30% sunt de grad 3. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a mers în sala de operație, a fost operată, s-a excizat arsura și s-a început grefarea cutanată. A fost solicitat transferul, fiind vorba de o pacientă cu arsură gravă, care depășea numărul de paturi alocat și posibilitatea numărului de pacienți îngrijiți acolo. A fost internată 14 zile la Brașov”, a declarat, Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Ministrul pintea a ieșit public să-i felicite pe mediciide la Brașov și Iași, unde a fost ulterior pacienta transferată, vorbind doar despre actul medical, dar fără să pomenească ceva despre riscul unei infecții cu klebsiella: „Nu s-a făcut nimic greșit la Brașov, dimpotrivă. La Iași pacienta a fost transferată, i s-a făcut grefă, 8% din suprafață, ea e stabilă în acest moment, este în Unitatea de Arși”, a declarat Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.