Allen Coliban despre Parcul IUS: „Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv organizarea unui referendum local”

Primăria Brașov a organizat săptămâna aceasta (12 martie) o nouă consultare publică a locuitorilor pe teme de interes pentru comunitate, de această dată subiectul fiind amenajarea parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei.

Conform proiectului, pe o suprafață de 91.987 de m.p., primăria vrea să amenajeze cel mai mare parc al Brașovului, cu facilități de relaxare și practicare a sportului în aer liber.

Amenajarea unui parc în zona fostei platforme industriale este un proiect justificat atât în urma studiului realizat de Municipalitate cu privire la zonele verzi, cât și unul dintre proiectele care se bucură de o largă susținere a brașovenilor.

În cadrul întâlnirii au prezentate proiectul de amenajare și mobilare a viitorului parc, etapele necesare, precum și deciziile care urmează a fi luate în perioada următoare, primarul Allen Coliban precizând că ia în calcul inclusiv varianta organizării unui referendum local pentru realizarea acestui obiectiv.

„Cred că este important de spus că la nivelul comunității nu am identificat o rezistență. Cred că noi toți ne dorim un parc în centrul Brașovului! Avem această oportunitate fantastică dată de faptul că platforma e la ora actuală neconstruită, inclusiv de faptul că i-a expirat PUZ-ul anul trecut, și am și justificat de ce PUZ-ul acesta nu a fost oportun să mai fie prelungit – prin urmare, nu cred că reprezentanții comunității se vor pune contra acestui proiect. Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv referendum local, pentru că oricum se apropie niște alegeri, pot să inițiez un referendum local și el să fie organizat cu ocazia alegerilor locale. Și da, poate să fie o opțiune foarte bună”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform proiectului Studiului de fezabilitate spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, cu zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație, cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Parcul va mai cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică.

Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.

În ceea ce privește vegetația, s-a optat pentru o diversitate floristică și dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a crește complexitatea vizuală și biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone și exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreținere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreținere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafața parcului vor fi plantați peste 1.000 de arbori.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În ceea ce privește etapele de implementare, anul acesta poate fi dedicat reglementării situației juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare și cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare.

,,Avem acum conceptul, avem, pe termen scurt, perspectiva aceasta de stabilire a culoarului de expropriere, demararea procedurii de a deveni proprietari și, odată ce Municipiul va deveni proprietar, se simplifică foarte mult celelalte lucruri. Anul acesta am putea deveni proprietari. Conform proiectanților 120 de zile ar fi partea de expropriere, asta presupunând că ar trece prin Consiliul Local în următoarea perioadă, după care venim cu proiectul pentru decontaminare, cu toată analiza pe care varianta optimă și varianta minim invazivă din punctul de vedere al mediului, dar eficientă în a decontamina zona și apoi va veni partea de proiectare tehnică. Aceasta ar trebui să dureze undeva la minim un an de zile, cu procedura de atribuire de contract, care e prin licitație, și toate celelalte. După aceea intrăm în execuție. Comparativ cu Parcul Feroviarilor din Cluj, suntem într-o situație similară cum au fost ei în 2019, cu aprobarea indicatorilor la faza SF. Lor le-a luat 5 ani pentru un parc de 5,3 hectare cu toate amenajările, deschis în februarie. Bănuiesc că cinci ani poate să fie un univers de timp comparabil, evident, încercând să îl obținem cât mai repede, și amintindu-vă că mai avem în derulare două proiecte unde nu avem probleme de proprietate: parcul de pe Cetățuie și parcul de pe strada Lânii”, a subliniat primarul Allen Coliban.

Următoarea etapă este cea de aprobare a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea acestui parc.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.

One thought on “Allen Coliban despre Parcul IUS: „Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv organizarea unui referendum local””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.