Bilanțul programului de cooperare România-Republica Moldova 2014-2020

Joi, 14 martie, a avut loc, la Chișinău, conferința finală a programului de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova 2014-2020. Evenimentul a adus împreună structurile care au gestionat programul din cele două țări, beneficiarii proiectelor, misiuni diplomatice la Chișinău și reprezentanții Comisiei Europene.

Conferința și-a propus să marcheze oficial finalizarea Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 și să aducă în atenția publicului rezultatele obținute de proiectele finanțate.

Peste 20 de proiecte au prezentat materialele realizate cu fonduri europene, constând în echipamente pentru intervenții în situații de urgență, dotări tehnice, materiale de informare în diferite domenii (prevenirea obezității, incluziune socială, antreprenoriat etc.), iar, în cadrul panelurilor tematice organizate pe parcursul conferinței, mai mulți beneficiari au vorbit despre experiența derulării unui proiect transfrontalier, despre provocările întâmpinate, dar și despre importanța sprijinului financiar acordat de program.

Cele 81 de proiecte finanțate prin programul România-Republica Moldova totalizează 99 de milioane de euro, fonduri investite în reabilitarea drumurilor, în modernizarea școlilor, a universităților și a spitalelor, în pregătirea instituțiilor și a populației pentru situațiile de urgență, precum și în restaurarea și promovarea obiectivelor turistice aflate pe ambele maluri ale Prutului.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Programul a acordat finanțare județelor Iași, Vaslui, Galați, Botoșani și întregului teritoriu al Republicii Moldova.

Demnitari din România și din Republica Moldova, reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, al Ambasadei României la Chișinău, secretarul general al Guvernului de la Chișinău, șeful Autorității de Management a programului și reprezentanta Comisiei Europene au luat cuvântul în deschiderea conferinței, mesajul general evidențiind importanța cooperării între cele două țări și dorința tuturor celor implicați de a continua această colaborare.

România și Republica Moldova împărtășesc o experiență de peste 20 de ani de cooperare transfrontalieră, susținută de Uniunea Europeană. Am investit aproape 100 de milioane de euro în modernizarea unităților medicale, în reabilitarea și dotarea școlilor și a universităților de pe ambele părți ale frontierei, în refacerea drumurilor și eficientizarea punctelor de trecere a frontierei. Ne pregătim pentru a investi o sumă asemănătoare în perioada 2021-2027 și sperăm să avem proiecte cel puțin la fel de bune, spre beneficiul comunităților locale”, a declarat Aurel-Dragoș Drăghescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, prezent la eveniment.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Rezultatele cu impact atinse în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova, susținut din fondurile Uniunii Europene, reconfirmă acest parteneriat puternic ce generează oportunități de creștere, beneficii concrete pentru oameni și o viață mai bună pe ambele maluri ale Prutului”, a adăugat Artur Mija, secretarul general al Guvernului Republicii Moldovei.

Aproximativ 250 de participanți din cele două țări (autorități publice centrale și locale, beneficiari de finanțare, instituții care gestionează programul din ambele țări) au fost prezente joi, la eveniment.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Toate informațiile privind Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, proiectele finanțate și informațiile utile beneficiarilor de finanțare pot fi consultate pe web site-ul dedicat programului, www.ro-md.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.