Data de 18 martie 2024 marchează începutul Postului Paştelui, cel mai lung, dar şi cel mai greu post din an. Începând cu această zi, credincioşii ortodocşi renunţă la mâncarea de dulce, lapte, ouă şi mai ales carne pentru un timp de 48 de zile. În toată această perioadă, cei care țin acest post vor mânca doar legume, fructe şi produse care nu sunt de origine animală neagră pentru 48 de zile.
Acest post, care are o durata de 48 de zile constă în abținerea de la anumite alimente. În acest interval de timp nu se mănâncă decât de două ori peşte, mai exact de Bună Vestire, la data de 25 martie și în Duminica Floriilor, care are loc la data de 28 aprilie.
Mai mult decât atât, la Lăsarea Secului este bine să ne împăcăm cu cei cu care suntem certați, pentru că Postul Paștelui să nu ne prindă cu apăsări sufletești.
Tradiţii şi obiceiuri în cel mai aspru post al anului
De asemenea, potrivit tradiției, sărbătoarea Sfintelor Paști este marcată în comunitatea româneasc prin slujbe speciale săvârșite în cadrul Bisericilor Ortodoxe.
Ei bine, este vorba despre Denii sau Sflujba de Înviere, curățarea caselor și a curților, ouăle roșii, trecerea pe sub masă dar și de o gamă largă de preparate tradiționale românești.
Ce este interzis să faci în Postul Mare
Există o serie de reguli de care trebuie să ții cont în Postul Mare.
– nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;
– nu se cântă și nu se dansează;
– nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea;
– nu se bea alcool și nu se fumează;
– nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare;
– este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.