Primăria Brașov continuă investițiile în gestionarea sustenabilă a deșeurilor la nivelul municipiului prin asigurarea infrastructurii necesare colectării selective. Una dintre soluțiile pe care Municipalitatea le va implementa din acest an este înființarea Centrelor de reciclare, unde brașovenii își vor putea duce, gratuit, deșeurile care nu pot fi depozitate la platformele din cartiere, cum ar fi mobila veche, anvelope sau deșeuri rezultate în urma demolărilor.
Primul centrul de aport voluntar (CAV) care va fi amenajat este cel din cartierul Stupini, pentru care Municipalitatea a semnat, săptămâna aceasta, contractul în vederea elaborării documentației necesare în vederea amenajării acestui centru.
,,Brașovul continuă investițiile în transformarea orașului într-unul sustenabil, un oraș verde. Una dintre componentele principale ale programului nostru de transformare a Brașovului în capitala verde a României este cea privind salubrizarea. Dacă în cartiere derulăm proiectul de amplasare de ecoinsule, în locul tuturor platformelor actuale de depozitare a deșeurilor, proiect pentru care avem finanțarea asigurată prin PNRR, pentru depozitarea deșeurilor care nu pot fi duse la aceste ecoinsule, vom amenaja două centre de reciclare, unul în cartierul Stupini, centru care va deservi cartierele Tractorul, Bartolomeu și Stupini, și unul de dimensiuni mai mari, pe fosta platformă CET, care va deservi tot orașul. Acest tip de infrastructură este foarte importantă pentru că le putem asigura brașovenilor posibilitatea să ducă la cele două centre aceste deșeuri, de la mobilă veche, la baterii uzate, deșeuri din anvelope sau cele din construcții sau demolări. Important de menționat este faptul că pentru depozitarea acestor deșeuri la cele două CAV-uri nu se va percepe nici o taxă. Marți am semnat contractul pentru proiectarea primului centru, cel din Stupini, iar în 20 de zile proiectantul trebuie să ne predea documentația necesară eliberării autorizației de construire, apoi va avea la dispoziție alte 30 de zile să elaboreze restul documentației: proiect tehnic, detalii de execuție caiete de sarcini liste de cantități. Finanțarea amenajării acestui centru este acoperită 100% cu fonduri nerambursabile PNRR”, a precizat primarul Allen Coliban.
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi preluate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi depuse în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale: deșeuri voluminoase, textile, deșeuri din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri de grădină, din construcții și demolări.
Conform contractului, proiectantul trebuie să furnizeze primăriei, în prima etapă, de maxim 20 de zile, documentațiile tehnice necesare obținerii acordurilor și avizelor, alte studii, dacă este cazul, documentația tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire și Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției. În cea de a doua etapă, care nu poate dura mai mult de 30 de zile, proiectantul va livra: proiectul tehnic de execuție, Detaliile de execuție, caietele de sarcini, listele de cantități și devizul, caietul de sarcini pentru demararea procedurii de achiziție a lucrărilor. În plus, la finalul lucrărilor, va furniza documentația tehnică As-built (cartea tehnică a construcției), iar pe perioada lucrărilor va asigura asistența tehnică necesară.