Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie și este un eveniment global care își propune să crească conștientizarea asupra importanței conservării și utilizării durabile a resurselor de apă dulce.

Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 1992 și este marcată în întreaga lume prin diverse activități și evenimente organizate de diferite organizații, guverne și comunități.

Scopul principal al Zilei Mondiale a Apei este să atragă atenția asupra problemelor legate de accesul la apă potabilă și asigurarea unei gestionări durabile a resurselor de apă dulce pentru toți oamenii, indiferent de locul în care trăiesc.

De asemenea, este un moment important pentru a sublinia legătura dintre apă și dezvoltarea durabilă, sănătatea publică, securitatea alimentară, echitatea socială și conservarea ecosistemelor.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

În fiecare an, tema Zilei Mondiale a Apei este aleasă pentru a sublinia un anumit aspect al problemei apei și pentru a încuraja acțiuni specifice pentru a aborda aceste probleme.

În acest an, mesajul zilei este „Apă pentru pace”. Apa este vitală, este o resursă care poate fi folosită și pentru care se poate intra în conflict, este un drept al omului. Astăzi trebuie să ne unim în jurul apei și să folosim apa pentru pace, punând bazele unui viitor mai stabil și mai prosper.

Apa poate aduce pace sau poate declanșa conflicte.

Atunci când apa este rară sau poluată sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces deloc, tensiunile pot crește între comunități și țări.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează frontierele naționale. Cu toate acestea, doar 24 de țări au încheiat acorduri de cooperare pentru toată apa pe care o au în comun.

Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se intensifică, iar populația crește, există o nevoie urgentă, atât în interiorul țărilor, cât și între acestea, de a se coaliza pentru protejarea și conservarea celei mai prețioase resurse a planetei.

Sănătatea și prosperitatea publică, sistemele alimentare și energetice, productivitatea economică și integritatea mediului, toate depind de un ciclu al apei care funcționează bine și este gestionat în mod echitabil.

2,2 miliarde de oameni trăiesc încă fără apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, potrivit unui raport al OMS/UNICEF din 2023.

Citeste și:  Cinci ani la Cotroceni. De ce contează pe cine alegem la prezidențiale?

Este important să marcăm și să recunoaștem Zilei Mondiale a Apei pentru a încuraja acțiuni concrete în vederea protejării și conservării resurselor de apă, astfel încât să putem asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.